Разговорите за управляваща коалиция в Италия се провалиха, заявиха от партията на бившият премиер Матео Ренци, цитирани от "Ройтерс". Той изтегли партията си Italia Viva от коалицията миналия месец, обвинявайки премиера Джузепе Конте в неправилно боравене както със здравната криза, така и с последвалия икономически срив. След това се стигна до оставката на Конте.

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Решението бе очаквано

Президентът Серджо Матарела, върховният арбитър в италианската политика, поиска от ръководителя на долната камара на парламента Роберто Фико да посредничи между различните партии. Ренци обаче заяви, че преговорите не са успели да запълнят различията по редица въпроси, включително здравни разходи, образование, правосъдие и инфраструктура.

Фико се срещна с Матарела късно във вторник, за да го информира за провала. Сега президентът може да започне нов кръг от консултации, за да види дали има междупартийна подкрепа за правителство на технократи, което ще има за задача да се справи с извънредната коронавирусна и икономическа криза. Партията Italia Viva вече заяви, че би искала бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги да стане министър-председател. 

Италия с най-голям срив на икономиката от Втората световна война

Италия с най-голям срив на икономиката от Втората световна война

Икономиката на Италия се сви с 8,9% през миналата година

Италия, първата европейска държава, засегната от вируса, е регистрирала повече от 89 000 смъртни случая от появата на огнището му през февруари миналата година, което е втори най-висок резултат в Европа и шести в света.

Икономиката на Италия се сви с 8,9% през миналата година, сочат изнесените данни на Националната статистическа служба ISTAT. Това представлява най-голямото свиване на БВП от края на Втората световна война.