Италианският премиер Марио Драги поиска единство сред своите коалиционни партньори, ако искат той да остане на поста, съобщава "Ройтерс".

По този начин той остави заканата си да подаде оставка да виси над парламента.

Драги изложи редица проблеми, пред които е изправена Италия - от войната в Украйна до социалното неравенство и растящите цени, и подчерта, че политическите партии трябва да го подкрепят, ако искат да поведе страната към избори през първата половина на 2023 г.

"Готови ли сте партиите и вие, депутатите, да възстановите това споразумение?", запита той в безкомпромисна реч пред горната камара на парламента, добавяйки, че това е, което иска италианският народ.

Депутатите от Движение "Пет звезди", което предизвика кризата миналата седмица, след като не подкрепиха правителството при вот на доверие, не ръкопляскаха в края на речта. Към аплаузите не се присъединиха и много членове на дясната партия "Лига".

Драги подаде оставката си миналата седмица след загуба на подкрепата на Движение "Пет звезди". Президентът Серджо Матарела обаче не я прие и му нареди да се яви пред парламента и да говори, за да прецени дали настоящото правителство има подкрепата на мнозинството.

Депутатите ще обсъждат речта на Драги няколко часа, като резултатът от гласуването се очаква до 19:30 часа. Дебат за бъдещето на правителството се очаква да се състои и в долната камара днес.

Бившият председател на Европейската централна банка има достатъчно подкрепа, за да остане на поста и без Движение "Пет звезди", но до момента отхвърля този вариант, тъй като първоначалният му мандат беше да ръководи коалиция за национално единство с партии от целия политически спектър. Възпрепятствайки допълнително усилията за преодоляване на разделенията, партия "Лига" и нейните съюзници от "Форца Италия" заявиха, че не искат повече да споделят властта с "Пет звезди".

Ако Драги реши, че правителството не може да продължи, президентът вероятно ще насрочи избори за септември или октомври.

Призовават Драги да се откаже от оставката си

Призовават Драги да се откаже от оставката си

Хиляди подписи на политици, общественици, индустриалци и граждани искат правителството да продължи работа

В Италия не са се провеждали избори през есента от Втората световна война насам, тъй като това е периодът, който обикновено се запазва за изготвяне на бюджета.

Драги обърна внимание на основните опасения на "Пет звезди", изтъквайки, че е важно да се преодолее нарастващото социално неравенство. Той обеща правителството да премине към въвеждане на минимална заплата. Освен това посочи, че ще работи по някои от приоритетите на "Лига", като намаляване на данъците и даване на по-голяма автономия на регионите.

Драги обаче предупреди и че страната трябва да предприеме непопулярни мерки, като засилване на конкуренцията, които могат да са в конфликт с интересите на различни лобистки групи.

"Италия не се нуждае от привидно доверие, което изчезва пред неудобните мерки. Нуждае се от нов пакт на доверие, искрен и конкретен", подчерта той пред коалиционните партньори. Засега обаче не е ясно дали "Пет звезди" ще се обединят зад неговия призив. Също така е неизвестно дали Драги е готов да продължи с намалено мнозинство, ако те напуснат коалицията.

"Драги предложи много повече тояга, отколкото морков в тази реч", заяви Франческо Галиети, ръководител на консултантската компания за политически риск Policy Sonar. Той посочи, че иска да остане, но също така даде ясно да се разбере какво не му харесва в настоящата ситуация, анализира експертът.

Президентът на Италия не прие оставката на Марио Драги

Президентът на Италия не прие оставката на Марио Драги

Политически вълнения на Апенините