Вероятният следващ премиер на Италия, Джорджия Мелони, отправи остро предупреждение към Силвио Берлускони, че рискува да загуби влияние в бъдещото правителство заради приятелството му с руския президент Владимир Путин, след като тя самата заяви силна пронатовска и проевропейска позиция по отношение на Русия за войната в Украйна, предава Associated Press.

"Италия никога няма да бъде слабото звено на Запада, когато ние сме в правителството", каза Мелони в изявление късно в сряда.

Тя отговори на частни коментари на Берлускони пред депутатите от "Форца Италия" тази седмица, в които бившият премиер се похвали, че е възстановил контактите си с Путин и са си разменили подаръци от водка и вино за скорошния му 86-ти рожден ден, като същевременно оправда инвазията на Путин в Украйна

"Отново се свързах с президента Путин - малко, много", каза Берлускони в коментари, записани и публикувани от новинарската агенция LaPresse. "Той ми изпрати 20 бутилки водка и наистина мило писмо за рождения ми ден. Отговорих с 20 бутилки Lambrusco (пенливо италианско червено вино) и подобно мило писмо.

Коментарите на Берлускони допринесоха за политически катаклизми в Италия, докато Мелони, чиято крайнодясна партия "Италиански братя" спечели най-много гласове на изборите на 25 септември, се опитва да състави кабинет. Очаква се тя да получи мандат за съставяне на следващото правителство на Италия още тази седмица.

Дясноцентристката партия "Форца Италия" на Берлускони, младшият партньор в дясната коалиция, се бори за външното министерство във време, когато Мелони и ЕС силно подкрепят Украйна във войната на Русия. Някои анализатори предполагат, че Берлускони умишлено се опитва да саботира нейното бъдещо правителство.

Нарушавайки еднодневното мълчание, Мелони настоя, че ще ръководи правителство с ясна външна политика.

"Италия с високо вдигната глава е част от Европа и Атлантическия съюз (НАТО)," каза тя. "Който не е съгласен с този крайъгълен камък, не може да бъде част от правителството, дори с цената на липса на правителство".

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Там е работата, че за тази налудничава ситуация не са виновни лидерите, а народите. Ако народите не бяха такива, каквито са, лидерите нямаше да се правят на това, на което се правят

Берлускони има дългогодишно приятелство с Путин: той е забавлявал руския лидер във вилата си в Сардиния и дори посети Крим с Путин през 2014 г., след като руският лидер анексира полуострова от Украйна.

След като във вторник пусна първи аудиозапис за възстановяването на контакта на Берлускони с Путин за подаръци и "мили писма" за рождения ден, LaPresse публикува в сряда друг запис, очевидно от същата сесия, в който Берлускони защитава решението на Путин да се опита да отстрани украинското правителство

Берлускони се изказа негативно за украинския президент Володимир Зеленски, обвини го в провокиране на конфликта чрез увеличаване на атаките срещу сепаратистите в Донбас след 2014 г., когато те се отцепиха от Украйна. Той каза, че "специалната операция" на Путин в Украйна е трябвало да продължи само две седмици, за да се установи "прилично и разумно" правителство в Киев.

Но благодарение на "неочакваната и непредвидена" украинска съпротива и финансирането и оръжията от Запада, които "пристигнаха в третия ден, специалната операция, която трябваше да продължи две седмици, се превърна във война, която ще продължи около 200 и повече години", казва Берлускони.

Той твърди, че не са останали "истински лидери" в Европа или САЩ.

Говорителят на Европейската комисия Набила Масрали, помолена да отговори на коментарите му в сряда, каза, че държавите от ЕС са свободни да осъществяват двустранни контакти с Москва, като същевременно зачитат политиката на ЕС за намаляване на подобни отношения "до необходимия минимум".

"Приоритетът на тези контакти, разбира се, трябва да бъде представянето на позициите на ЕС по отношение на нелегитимното нахлуване и агресия срещу Украйна и да призовават руските колеги да  спрат агресията незабавно и да спазват международното право", каза тя.

Вносът на водка от Русия е забранен, но Масрали каза, че ще попита дали тази забрана важи и за подаръци.

ЕК се заяде с Берлускони заради подарената му водка от Путин

ЕК се заяде с Берлускони заради подарената му водка от Путин

Подаръкът нарушавал европейските санкции

В предишни коментари Берлускони също оправда инвазията на Русия, като каза, че Путин е бил принуден да я направи от проруските сепаратисти в района на Донбас в Източна Украйна - подобен сценарий, който той описа в записа, публикуван в сряда.

"Войските трябваше да влязат, да стигнат до Киев в рамките на една седмица, да сменят правителството на (украинския президент Володимир) Зеленски с достойни хора и след това да си тръгнат", каза Берлускони на любимия си водещ на вечерно токшоу на 22 септември.

Офисът на Берлускони първо се опита да отрече коментарите му за водката за рождения ден. В изявление във вторник неговият офис настоя, че той не е възобновил отношенията си с Путин и че Берлускони е "разказал стара история на законодателите за епизод, който се е случил преди години".

Часове по-късно, след като аудиото беше пуснато, партията на Берлускони "Форца Италия" се опита да се дистанцира от коментарите.

Енрико Лета от опозиционната Демократическа партия, който предупреди, че крайнодясната коалиция на Мелони представлява заплаха за демокрацията, се нахвърли върху коментарите на Берлускони и каза, че те подкопават доверието във всяко правителство на Мелони.

"Всяко правителство, което се ражда днес в Европа, трябва да избере дали да бъде с Путин или с Украйна и Европейския съюз", каза Лета. "Правителството на Мелони се ражда под най-лошия знак на неяснота."

Мелони обеща на Зеленски: Украйна може да разчита на Италия

Мелони обеща на Зеленски: Украйна може да разчита на Италия

Украинският президент очаква "ползотворно сътрудничество с новото правителство"