Руският президент Владимир Путин е бил "подтикнат" към войната срещу Украйна, за да установи ново правителство в Киев, каза бившият италиански премиер Силвио Берлускони късно в четвъртък, в коментари, които вероятно ще разтревожат западните съюзници преди изборите в Италия, предава Ройтерс.

Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е част от дясната коалиция, която се очаква да спечели общите избори в неделя, не за първи път защитава действията на Путин в Украйна. Коментарите му подчертават пукнатините в коалицията заради войната.

Берлускони, личен приятел на руския лидер, омаловажи войнолюбивите инстинкти на Путин, след като той заплаши да използва ядрено оръжие след претърпените неуспехи в Украйна.

"Путин беше подтикнат от руския народ, от своята партия, от своите министри да измисли тази специална операция", каза Берлускони, използвайки официалната руска формулировка за войната.

При премиера Марио Драги Италия беше твърд поддръжник на западните санкции срещу Русия в отговор на нейните действия в Украйна.

Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Иатлиански братя", сочена за следващ премиер, обеща да се придържа към тази позиция, но Берлускони и другият й съюзник Матео Салвини са по-непредсказуеми.

"Планът на Русия първоначално беше да завладее Киев "за една седмица", да смени украинския президент Володимир Зеленски с "правителство на достойни хора" и да се измъкне "след още една седмица", добави той.

"Дори не разбрах защо руските войски се разпръснаха около Украйна, докато според мен те трябваше да останат само около Киев", настоя Берлускони.

Говорейки по италианската обществена телевизия RAI, Берлускони предположи, че решението на Москва да нахлуе е в отговор на призива на сепаратистите.

Той каза, че техните лидери са дошли в Кремъл и директно са казали на Путин, "моля, защитавайте ни, защото ако не ни защитите, не знаем какво може да стане".

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Берлускони каза, че е посетил полуострова с Путин и е видял местните жители да излизат и да благодарят на руския лидер.

Силвио Берлускони ще се кандидатира за сенатор

Силвио Берлускони ще се кандидатира за сенатор

Той подкрепи Джорджия Мелони за бъдещ премиер