20-те бутилки водка, изпратени на бившия италиански премиер Силвио Берлускони като подарък за рождения му ден от руския президент Владимир Путин, нарушават европейските санкции, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Това обяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

86-годишният Берлускони, чиято партия "Форца Италия" се очаква да бъде член на новото коалиционно правителство на Италия, предизвика полемика по-рано тази седмица, след като заяви, че е отново в контакт с Путин и наскоро е разменил "мили писма" с него.

За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо, отбеляза Берлускони пред депутатите от долната камара на парламента.

Съгласно пакета от санкции на ЕС, договорен през април, се забранява вносът на спиртни напитки от Русия, включително водка, подчерта говорител на Комисията и уточни, че не се правят изключения за подаръци.

Джорджия Мелони скастри Берлускони заради приятелството му с Путин

Джорджия Мелони скастри Берлускони заради приятелството му с Путин

Тя заема твърда евроаталантическа позиция

От ЕК обаче поясниха, че стриктното прилагане на санкциите зависи от отделните държави членки на ЕС, поради което не е ясно дали ще бъдат предприети някакви наказателни действия по случая от италианските власти.

В отговор на коментара вероятният следващ премиер на Италия, Джорджия Мелони отправи остро предупреждение към Берлускони, че рискува да загуби влияние в бъдещото правителство заради приятелството му с Путин, след като тя самата заяви силна пронатовска и проевропейска позиция по отношение на Русия за войната в Украйна

През септември пък Берлускони оправда инвазията на Русия, заявявайки, че Путин е бил "подтикнат" да нахлуе в Украйна, за да постави "достойни хора" начело на Киев.

Заради коментара му последва предупреждение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа разполага с "инструментите" да се справи с Италия, ако нещата тръгнат в "трудна посока".

Берлускони: Путин ми изпрати водка и мило писмо, помирихме се

Берлускони: Путин ми изпрати водка и мило писмо, помирихме се

Това се очаква да влоши отношенията в дясната коалиция