Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Италия за последствия, ако се отклони от демократичните принципи, отправяйки едва завоалирана заплаха преди изборите в неделя, които се очаква да бъдат спечелени от дясната коалиция, водена от Джорджия Мелони, съобщава "Ройтерс".

Моят подход е, че каквото и демократично правителство да желае да работи с нас, ние ще работим заедно, заяви тя в отговор на въпрос в Принстънския университет в Съединените щати.

Ако нещата тръгнат в трудна посока - става въпрос за Унгария и Полша, разполагаме с инструменти, добави тя.

Джорджия Мелони се приближава към премиерския пост в Италия

Джорджия Мелони се приближава към премиерския пост в Италия

Крайнодесния профил на партията й обаче предизвиква опасения

Коментарът на Фон дер Лайен очевидно се отнасяше за препоръката на Европейската комисия от неделя за спиране на около 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария заради корупция - първият подобен случай в 27-членния блок с цел осигуряване на по-добра защита на върховенството на закона.

ЕС въведе финансовата санкция преди две години в отговор на това, което според него представлява подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария, където премиерът Виктор Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди, а също ограничи правата на мигрантите, хората от ЛГБТ общността и жените по време на управлението си, продължило повече от десетилетие.

Берлускони: Путин беше "подтикнат" към войната в Украйна

Берлускони: Путин беше "подтикнат" към войната в Украйна

Той е стар приятел на Путин

По-рано днес Силвио Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е част от дясната коалиция, която се очаква да спечели общите избори в неделя, заяви, че руският президент Владимир Путин е бил "подтикнат" към войната срещу Украйна, за да установи ново правителство в Киев.

Берлускони, личен приятел на руския лидер, омаловажи войнолюбивите инстинкти на Путин, след като той заплаши да използва ядрено оръжие след претърпените неуспехи в Украйна.

При премиера Марио Драги Италия беше твърд поддръжник на западните санкции срещу Русия в отговор на нейните действия в Украйна.

Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Италиански братя", сочена за следващ премиер, обеща да се придържа към тази позиция, но Берлускони и другият й съюзник Матео Салвини са по-непредсказуеми.