Москва не отказва посреднически услуги в преговорите с Киев, които се предлагат от много страни. Това каза в интервю за ТАСС директорът на второ управление на руското външно министерство, отговарящ за връзките със страните от ОНД Алексей Полишчук, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до посредничеството, ние самите сме действали в тази роля в продължение на осем години, от 2014 г., улеснявайки преговорите между Киев и Донбас за изпълнението на Минските споразумения. Сега е ясно, че през всичките тези години Киев си играе с времето и се готви за разрешаване на конфликта в Донбас по силов начин. В момента много страни предлагат своето посредничество в преговорите между Русия и Украйна. Няма недостиг на посреднически услуги и ние не ги отказваме", каза Полишчук.

Според дипломата онези страни, които са заинтересовани да бъдат посредници в преговорите между Русия и Украйна, трябва да убедят Киев да спре военните действия, да спре войната, която той отприщи през 2014 г., и да се върне към преговорите. "Ние сме готови за това, но, както вече беше споменато, няма да обсъждаме избора на жителите на новите региони на Русия. Киевските власти трябва да уважат тяхното волеизявление, в противен случай преговорите няма да проработят", подчерта той.

Полишчук посочи, че Русия никога не е отказвала да преговаря с Украйна и в края на февруари Москва е отговорила на искането на Киев да започне преговорния процес. "Те (в Киев) бяха готови да приемат постоянен неутралитет, неядрен и извънблоков статут, демилитаризация и денацификация на Украйна в замяна на гаранции за сигурност. Когато проектът на договора започна да придобива приемлива форма, Киев прекъсна преговорния процес. Очевидно по поръчка на западни му куратори, които не се нуждаят от мир", допълни директорът на отдела.

Той нарече "абсолютно неконструктивна" позицията на украинския президент Володимир Зеленски, който преди това забрани преговорите с руския президент Владимир Путин. "Това е лишено от здрав разум и не отговаря на интересите на самата Украйна. Колкото повече се отлагат преговорите, толкова повече се измества тяхната отправна точка, и то не в полза на Киев", предупреди Полишчук.

Преговорите между Украйна и Русия вероятно ще започнат отново "в някакъв момент", заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Въпросът е: кога ще се върнем към това и колко щети ще са нанесени дотогава?", каза пред CNN Ибрахим Калън. 

Той заяви, че руският президент Владимир Путин иска преговорите да доведат до "нова голяма сделка", която да се простира отвъд мирните преговори с Украйна.

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

Зеленски изключва всякакви преговори с Русия след референдумите

За украинския президент стабилността в Европа е невъзможна, докато Путин остава на власт