Преговорите между делегациите на Москва и Киев приключиха, страните се договориха да проведат втори кръг, съобщава "РИА Новости".

Срещата се проведе в Гомелска област на Беларус и продължи почти пет часа. Както съобщава Владимир Медински, член на руската делегация, след резултатите от разговорите, през това време участниците разгледаха подробно целия дневен ред. Според него са намерени точки, по които е възможно да се предвидят общи позиции.

От своя страна съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк каза, че страните са определили приоритетни теми, по които са очертали конкретни решения.

Сега делегациите ще се върнат в столиците си, за да проведат консултации. Подоляк добави, че на втория кръг от преговорите, ако той се състои, ще бъдат доразвити днешните теми.

За Украйна основната цел на срещата е да се обсъди прекратяване на огъня, каза съветникът на ръководителя на президентския офис.

По-рано от офиса на Володимир Зеленски заявиха, че "ключовият въпрос на преговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на войските от територията на Украйна".

Преговорите са на масата, а натискът над Киев се засилва

Преговорите са на масата, а натискът над Киев се засилва

Продължават усилените сблъсъци и в Донецка и Луганска област

"Току-що приключиха преговорите с украинската страна, които продължиха около пет часа, разгледахме подробно всички точки от дневния ред и намерихме някои точки, по които можем да предвидим общи позиции... Най-важното е, че се съгласихме да продължим преговорите. Следващата среща ще се проведе в следващите дни на полско-беларуската граница, има съответно споразумение", каза Медински, цитиран от "Интерфакс".

"Дотогава всяка една от делегациите, ръководството на всяка една от делегациите ще се консултират по всяка една от преговорните позиции с ръководството на страната", добави той.

Председателят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки от своя страна каза, че по време на преговорите в Гомелска област с украинската делегация са идентифицирани редица точки, по които може да се постигне напредък. "Основният резултат е, че преговорите се проведоха, страните се чуха. Открихме редица важни точки, по които е възможно да се постигне напредък".

Според него позицията на Русия за резултатите от преговорите с украинската страна ще бъде съгласувана с ръководството на страната в рамките на следващите 24 часа. "Засега ще се въздържа, тъй като това трябва да се провери с ръководството, с ръководството на страната ни... След което ще се върнем към контактите с украинската страна и ще можем да определим точното дата и час за следващия кръг от преговори", каза Слуцки.

Путин обяви условията за Украйна - първо неутралитет

Путин обяви условията за Украйна - първо неутралитет

Иска признаване на Крим и демилитаризация