Изявлението на руското командване за изтеглянето на техните сили от Херсон в Южна Украйна може да е част от психологическа операция за създаване на погрешна представа за истинските им намерения.

Това каза Наталия Хуменюк, началник на съвместния координационен пресцентър на Южните сили за отбрана и сигурност, за Suspilne.

Сергей Шойгу нареди изтегляне зад река Днепър
Обновена

Сергей Шойгу нареди изтегляне зад река Днепър

Това е първата такава заповед, разпространена от официалните руски канали

"Нашите отбранителни сили не изключват провокации от страна на руските окупатори, тъй като те могат да създадат погрешна представа за истинските им намерения", каза говорителят.

Хуменюк припомни още, че продължаващата военна операция в южната част на страната изисква медийно мълчание.

"Окупаторите се опитват да запълнят информационното пространство със своите изявления, за да подготвят извинения в случай на бърз провал и да дезориентират местното население и Силите за отбрана на Украйна", каза тя.

Припомняме, че в сряда командирът на руските войски Сергей Суровикин предложи на министъра на отбраната Сергей Шойгу руските сили да се изтеглят от десния бряг на Днепър в Херсонска област, където се намира областният център.

Отстъплението в Херсон – прегрупиране заради опасност от наводнения

Отстъплението в Херсон – прегрупиране заради опасност от наводнения

Допълнителните версии от руските агенции

Началникът на регионалната военна администрация Ярослав Янушевич призова украинците да не изпадат в еуфория, тъй като каквото и да казват руснаците, може да се вярва само на официални източници.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента, обаче каза, че е твърде рано да се говори за изтегляне на руските войски от Херсон.