Украинският генерален щаб в сутрешния си доклад на 3 ноември съобщава, че руснаците продължават принудително да извозват населението от левия бряг на Днепър в Херсонска област.

"Руските окупационни войски продължават принудителната "евакуация" на населението във временно окупираните територии на Запорожка и Херсонска област. Жителите на населените места на левия бряг на река Днепър от Велика Знаменка, Запорожка област, до Нова Каховка в Херсонска област ", казват от Генералния щаб.

В предишния сутрешен доклад украинският генерален щаб писа, че руснаците създават отбранителни съоръжения и бариери на левия, източен бряг на Днепър (Каховския язовир).

Линията на фронта, според доклада, не е претърпяла съществени промени през последното денонощие.

Отблъснати са били руски атаки в района на Макеевка и Белогоровка в Луганска област и в района на Бахмут, Майорск, Новомихайловка и Павловка в Донецка област.

Въздушни удари са нанесени в Купянск (Харковска област), Кременчук (Полтавска област), както и в населени места в Донецка, Херсонска и Николаевска области.

В Кривой Рог са нанесени сериозни удари по енергийната и водопреносната инфраструктура, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко. В Павлоград е атакувано промишлено предприятие. Четири ирански дрона са били свалени, но други са достигнали целите си, каза Резниченко.

ISW: И парите, и оръжията на Путин намаляват

ISW: И парите, и оръжията на Путин намаляват

Москва купува дронове и муниции от Иран и Северна Корея

През нощта руските войски са нанесли удари по Харков с ракети С-300. По предварителни данни от областното полицейско управление във втория по големина украински град няма пострадали. През изминалото денонощие Харковска област също е била обстрелвана в района на Купянск и Волчанск. В редица села са пострадали жилищни сгради. Загинала е 82-годишна жена, а шестима души бяха ранени.

През нощта с ракети "Град" е обстрелван и град Никопол - пострадали са многоетажна сграда, частни къщи, колеж, бензиностанция. Уадрите в Павлоград оставиха повече от хиляда семейства без електричество, според регионалното управление на полицията в град Днепър.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров сутринта на 3 ноември съобщи за експлозии в окупирания град. По предварителни данни са унищожени помещенията, в които се е намирал един от военните щабове. Техника и линейки се изнасят от болниците в Голи Пристан, съобщават от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Британското разузнаване: Русия губи по един батальон бронирани машини дневно

Британското разузнаване: Русия губи по един батальон бронирани машини дневно

Руските военни недоволстват срещу старата техника