Руските усилия за генериране на военна сила, заедно с наложените на страната западни санкции, са сред факторите, които ще имат дългосрочни вредни ефекти върху руската икономика. Финансови експерти коментираха за "Ройтерс", че Кремъл ще бъде изправен пред бюджетен дефицит, който ще стопи резервите на Москва до най-ниското им ниво от години. Това ще бъде неизбежно поради прогнозираните намаления на енергийните приходи, санкциите и разходите за руска мобилизация.

Експерт прогнозира, че възнагражденията на мобилизираните в армията мъже, включително и социалните им помощи, може да струват на Кремъл между 900 милиарда рубли и три трилиона рубли (около 14,6-32,4 милиарда долара) през следващите шест месеца. Тук не се отчитат заплатите на други категории военнослужещи в рамките на руските сили, като БАРС (Боен армейски резерв), доброволчески батальони и ветерани военнослужещи по договор, доброволци, невоенни специалисти, които са се преместили на окупирани територии и прокси бойци.

Така започва поредният анализ на "Института за изследване на войната" (ISW) за хода на бойните действия и ефекта от тях върху двете държави.

ISW по-рано изчисли, че само един доброволчески батальон от 400 военнослужещи струва на Русия най-малко 1,2 милиона долара на месец -  като се изключват бонусите за назначаване и специалните плащания за военни постижения. Кремъл продължава да разчита в голяма степен на финансовото стимулиране на руснаците да се бият в Украйна, което обаче най-вероятно ще продължи да натоварва руската икономика в продължение на десетилетия.

Руските официални лица обещават заплати на доброволци и мобилизирани мъже, които са повече от два пъти по-високи от средната заплата на цивилни лица в страната преди и по време на нахлуването на Русия в Украйна. Кремъл се опитва да прехвърли част от разходите върху руските федерални субекти, но вероятно скоро ще трябва да използва за целта по-сериозно федералния бюджет. Секретарят на партия "Единна Русия" Андрей Турчак например заяви, че руските военнослужещи от всички региони трябва да получават еднакви обезщетения и отбеляза, че федералното правителство трябва да покрие разликата, ако федералният субект не е в състояние да компенсира напълно всички участници в "специалната военна операция".

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин дори призна, че няма достатъчно мерки за подкрепа на мобилизирания персонал и техните семейства в окупираната Донецка област по време на среща на Единна Русия. Кремъл вече е изправен пред предизвикателства при предоставянето на обещаните компенсации, които увеличават социалното напрежение в руското общество. Руските канали в Telegram пуснаха снимки на мобилизирани мъже в Уляновск, които протестират срещу проблемите с изплащането на заплатите им. Други кадри от република Чувашия показват предполагаем руски местен служител, който крещи на протестиращи мобилизирани мъже, че не им е обещавал плащане от 300 000 рубли (около 4860 долара).

Семейства на мобилизирани мъже публично се оплакаха на губернатора на Воронежска област Александър Гусеев, че не са получили обещаната компенсация от 120 000 рубли (около 1945 долара). Кремъл ще трябва да продължи да плаща това, което е обещал, за да поддържа обществения контрол и някакво подобие на морал. ISW също съобщи, че Кремъл разпалва конфликт в руските военни формирования, обединени от различни източници, като предлага различни плащания, облаги и отношение. Кадри в социалните медии от 31 октомври например показаха физическа свада между военнослужещи по договор и мобилизирани за лични вещи и военно оборудване.

Призивите на руския президент Владимир Путин за конкурентоспособна руска военна индустрия контрастират с неотдавнашните съобщения, че Русия е закупила оръжейни системи от Иран и Северна Корея, за да подкрепи военните си усилия в Украйна.

ISW: Зависимостта на Москва от иранско оръжие нараства

ISW: Зависимостта на Москва от иранско оръжие нараства

Руски власти пречат на зърнената сделка и притискат ЗАЕЦ да подпише с "Росатом"

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обяви на 2 ноември, че американското разузнаване смята, че Северна Корея тайно доставя на Русия артилерийски снаряди. ISW по-рано съобщи, че иранските доставки на дронове и възможни балистични ракети за Русия вероятно допълнително ще увеличат руската зависимост от ирански оръжейни системи. Русия вероятно е договорила доставките на оръжие с Иран и Северна Корея, тъй като значително е изчерпала запасите си от боеприпаси в резултат на въздушни, ракетни и артилерийски удари по време на войната в Украйна и не може лесно да ги възстанови.

Друга важна тема, която се засяга, е работата на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) при новите условия. 

Руски официални лица обявиха, че окупационните власти са започнали да интегрират ЗАЕЦ с оператора на руската атомна електроцентрала "Росенергоатом" на 2 ноември.

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко заяви, че персоналът на АЕЦ, който е "критичен за работата на АЕЦ", е подписал договори с "Росенергоатом" и че руските власти проучват създаването на зона за сигурност.

САЩ: Северна Корея тайно доставя артилерийски снаряди на Русия

САЩ: Северна Корея тайно доставя артилерийски снаряди на Русия

КНДР насочва доставките през страни от Близкия изток и Северна Африка

Украинският "Енергоатом" заяви на 28 октомври, че само 100 от 6700 украински служители, останали в АЕЦ, са подписали нови договори с руската енергийна агенция Росатом (от 11 000 служители преди 24 февруари). Украинският държавен инспекторат за ядрено регулиране заяви, че руските сили са построили неизвестна конструкция в едно от седемте места за съхранение на отработено ядрено гориво в АЕЦ-а в нарушение на стандартите за ядрена безопасност.

Към тази публикация МААЕ не е направила изявление, осъждащо официално обявеното незаконно руско поглъщане на експлоатацията на АЕЦ или разглежда вероятността Русия да изиска от МААЕ официално признаване на руския контрол върху АЕЦ и по този начин де факто признаване на руското анексиране на окупирана украинска територия. Руски и беларуски официални лица продължават да подчертават двустранното отбранително сътрудничество между Русия и Беларус като продължаване на дългогодишната информационна операция, че Беларус ще влезе във войната в Украйна от името на Русия.

Влизането на Беларус във войната обаче все още остава много малко вероятно. Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин обяви на 2 ноември, че Русия и Беларус са провели годишна среща на Съвместния съвет на министерствата на отбраната с цел укрепване на "съвместния военен потенциал" на съюзната държава Русия-Беларус за противодействие на "предизвикателствата и заплахите". от военен характер", поставен от НАТО. Изявлението на Хренин вероятно има за цел да сигнализира за продължаващата лоялност на Беларус към Русия и да представи на Запада образ на беларуско-руското военно единство. Както ISW оцени по-рано, вероятността от беларуска инвазия във войната остава много малко вероятна поради множеството вътрешни последици, които подобно действие би имало върху режима на президента Александър Лукашенко, както и ограничения беларуски военен капацитет.

Беларус и Русия създават съвместни центрове за военно обучение

Беларус и Русия създават съвместни центрове за военно обучение

След като по-рано беше създадена и съвместна оперативна група на беларуски и руски войски

Следователно, срещата на Съвместния съвет на министерствата на отбраната е продължение на съгласуваните усилия от страна както на Беларус, така и на Русия за увековечаване на информационна операция, която представя заплахата от съюзната държава като непосредствена, за да се противопоставят украинските войски срещу северна граница и замърсяват информационното пространство.

Как вървят конкретните бойни действия. 

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили да провеждат контранастъпателни операции в посока Сватово и Кремина на 2 ноември. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украинските атаки северозападно от Сватово близо до Яхидне (27 км северозападно от Сватово), Николаевка (31 км северозападно от Сватово) и Орлянка (30 км северозападно от Сватово) в Харковска област и близо до Куземовка, Луганска област (13 км северозападно от Сватово). Руското МО съобщи също, че руските сили са отбили опит за украинска атака северозападно от Кременна в посоките Макеевка (22 км северозападно от Кременна), Площанка (17 км северозападно от Кременна) и Червонопопивка (6 км северозападно от Кременна).

Руски блогър твърди, че украинските сили се опитват да стигнат до Червонопопивка, за да прережат магистралата между Кремина и Сватово. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските атаки в посока Кремина близо до Макеевка, Невске (18 км западно от Кремина) и Билохоривка (12 км южно от Кремина). Руските сили вероятно провеждат атаки западно и южно от Кремина, за да ограничат украинските контраофанзивни действия към Кремина и Сватово. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили продължават рутинния непряк огън по линията на съприкосновение в Източна Украйна.

Руските сили продължиха подготовката за отбранителни действия по поречието на река Днепър в Херсонска област на 2 ноември. Южното оперативно командване на Украйна повтори, че руските войски се опитват да задържат заети позиции и водят отбранителни действия. Украинският генерален щаб и други украински източници също отбелязаха, че руските сили наблюдават евакуацията на цивилно население от някои селища на източния бряг на река Днепър.

Руски блогър докладва за състоянието на руската отбрана на Кинбурнската коса, на около 80 километра западно от град Херсон, и твърди, че тази изолирана зона е южният фланг на руската отбрана на източния бряг на река Днепър. Украински и руски източници съобщиха за наземни маневри в Херсонска област на 2 ноември. Южното оперативно командване на Украйна заяви, че руските разузнавателни групи са се сблъскали с украинските войски близо до Дудчани (40 км североизточно от Берислав).

Руски източници твърдят, че украинските войски отново са предприели неуспешен опит да пробият руските отбранителни линии в Херсонска област, като един милблогър неоснователно твърди, че украинските контраофанзиви са прекратени изцяло поради недостиг на 155 мм артилерийски оръдия. Руското министерство на отбраната твърди, че руските войски са отблъснали украинските атаки в посока Ишченка, Брускинске, Суханове и Пятихатки, по цялата текуща фронтова линия в северната част на Херсонска област.

ISW не може да осигури независимо потвърждение на тези руски твърдения. Украинските войски продължиха кампанията си за блокиране на руски концентрационни зони, логистични възли и транспортни активи в Херсонска област. Украинският генерален щаб потвърди, че украинските войски са унищожили руска зенитно-ракетна система Панцир-1 и друго военно оборудване в Музиковка (3 км северно от град Херсон) на 29 октомври и че украинските сили са ударили руски позиции близо до Снигуровка на 30 октомври (45 км североизточно от град Херсон).

Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че украинските удари са унищожили руска техника и личен състав в района на Берислав и чак на юг до района на Геническ, който граничи с окупирания от Русия Крим. Жителите на град Херсон публикуваха кадри и изображения от докладваните последици от украински удар близо до Антонивския мост, за който руски милиблогъри твърдяха, че е извършен с HIMARS.

Руските сили продължиха настъпателните операции около Бахмут на 2 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските атаки срещу самия Бахмут и близо до Верхнокамянске (28 км североизточно от Бахмут), Спирне (25 км североизточно от Бахмут) и Майорск (20 км южно от Бахмут ).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че епицентърът на боевете в Украйна в момента е около Бахмут, Соледар и град Донецк, където украинските сили отблъскват десетки атаки на ден. Заместник-министърът на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) Виталий Кисельов съобщи, че силите на "Вагнер" бързо се опитват да пробият украинската отбрана в Соледар и Бахмут и заяви, че в покрайнините на двата града се водят ожесточени боеве. Руските сили продължиха рутинен артилерийски обстрел по линията на съприкосновение в района на Бахмут.

Руските сили продължиха настъпателните операции в района на град Авдиевка-Донецк на 2 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските атаки близо до Первомайске (20 км северозападно от град Донецк) и Новомихайловка (25 км югозападно от град Донецк).[41]A Руски милблогър публикува видеозапис, показващ как артилерийски части на 100-та бригада на Донецката народна република (ДНР) стрелят по украински позиции близо до Невелске (на около 25 километра северозападно от град Донецк).

Кадри, публикувани на 1 ноември, показват руски танк от Южния военен окръг, който стреля по украински сили в Мариинка (в югозападните покрайнини на град Донецк. Допълнителни видеозаписи, публикувани на 2 ноември, показват руски Су-25, които удрят украински цели в западните покрайнини на Мариинка .

Руските сили продължиха настъпателните операции югозападно от град Донецк на 2 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са извършили наземни атаки близо до Павливка (45 км югозападно от град Донецк), Водяне (35 км югозападно от град Донецк) и Пречистивка (55 км югозападно от Донецк ).

Украинският генерален щаб също съобщи, че руските войски са атакували украински инфраструктурни съоръжения с ракети и ирански Шахед-136 във Въгледар (56 км югозападно от град Донецк) и Водяне през нощта на 2 ноември. Това е първото потвърждение за използване на такава техника в района на Въгледар. Различни руски източници съобщават, че руските войски са претърпели загуби край Въгледар.

Тези руски източници съобщават също, че боевете около Павливка са се забавили, но не са спрели, тъй като руските войски неуспешно се опитват да елиминират украинското присъствие в Павливка и Новомихайловка (25 км югозападно от град Донецк).

Руски източник също съобщи, че руските войски се окопават в позициите си близо до Новомихайловка с намерението да атакуват Въгледар от изток и да отрежат пътя в Новомихайловка. Руски и украински източници съобщиха, че руските сили продължават да провеждат рутинни обстрели по линията на съприкосновение в югозападната част на Донецка област. Руските сили продължиха рутинния огън западно от Хуляйполе и в Днепропетровска и Николаевска области на 2 ноември.

Украински и руски източници заявиха, че руските сили са нанесли удари с дронове камикадзе по райони в Днепропетровска област и инфраструктурен обект в Черкаска област. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинските сили са свалили три ракети Х-59 над Одеска област. Руските сили обстрелваха Никопол, Марханец и Червоногрихоривка и райони в Николаевска област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските настъпателни действия в Запорожка област, вероятно свързани с непряк огън, са принудили руските сили да прехвърлят над 100 тежко ранени в болниците в Токмак и Мелитопол през предходните дни

Украински и руски официални лица обявиха на 2 ноември, че персоналът е прехвърлил реактори 5 и 6 на Запорожката атомна електроцентрала в състояние на горещо спиране, за да генерира пара за възстановяване на топлината и топлата вода в Енергодар. Украинската държавна ядрена агенция "Енергоатом" отбеляза, че тези мерки не са достатъчни за пълно възстановяване на топлината в града; Украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов заяви, че поне един реактор на ЗАЕЦ ще трябва да работи на пълен капацитет, за да се осигури пълната работа на отоплителните системи на Енергодар.

Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов твърди, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е предотвратила украинска "терористична" атака срещу кримско енергийно съоръжение на 2 ноември. Руското издание "Комсомолская правда" твърди, че украинското лице е било свързано със Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Руските власти продължават да провеждат тайна мобилизация в цяла Русия, въпреки официалните съобщения за края ѝ. Украинският генерален щаб съобщи, че служителите на руския набор продължават да изпращат призовки за мобилизация на мъжете в военна възраст, въпреки официалния край на частичната мобилизация. Членът на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Виктор Соболев също заяви, че Русия може да прибегне до пълна мобилизация, ако военнополитическата ситуация се влоши в бъдеще.

Песков: Не е необходим указ за приключване на частичната мобилизация

Песков: Не е необходим указ за приключване на частичната мобилизация

На фронта в Украйна вече са изпратени 87 хиляди мобилизирани

Руските сили продължават да се изправят пред предизвикателства с нисък морал сред мобилизираните мъже и от последиците от мобилизирането на негодни за военна служба мъже. Руският опозиционен вестник "Новая газета" съобщи, че общо 23 мъже са загинали по време на тренировки, физически сблъсъци, алкохол, наркотици, самоубийства и злополуки след декларацията на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация на 21 септември.

"Новая газета" потвърди имената на общо 89 загинали мобилизирани мъже от началото на частичната мобилизация, но броят им вероятно е по-голям, като се има предвид, че руското министерство на отбраната (МО) е уведомило семействата само на 24 от загиналите военнослужещи. Провоенно настроените руски блогъри също съобщават за оплаквания от роднини на мобилизираните мъже, в които се посочва, че руското МО не е обърнало внимание на проблемите си с комуникацията със семействата.

Зеленски: Русия търпи големи загуби, мобилизацията не е приключила

Зеленски: Русия търпи големи загуби, мобилизацията не е приключила

Москва съсипва Херсонска област, заяви държавният глава

Друго руско опозиционно издание, "Медиазона", съобщи, че руските сили отварят отново лагери с лоши условия на живот в Перевалск, Луганска област, за да задържат военнослужещи по договор и новомобилизирани мъже, които отказват да се бият. "Медиазона" отбеляза, че руските сили преди това са имали лагери в Перевалск, докато не ги затвориха през август след недоволство от семействата на военнослужещите. Докладът отбелязва, че руските сили принуждават мобилизирани мъже да служат на фронтовата линия или да се присъединят към частите на групата "Вагнер".

Руски и подставени служители възобновяват обявите за доброволческа договорна служба в руските съвместни сили. Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров публикува рекламен видеоклип, в който съобщава, че продължава набирането на доброволци от Чечения за бой в Украйна. Кадиров заяви, че доброволците ще преминат обучение в Грозни, преди да имат възможност да подпишат договор с руското МО.

Официални източници на Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР) също рекламират служба по договор съответно с 2-ри армейски корпус и доброволческия отряд "Невски". Издание в Ростовска област съобщи, че руснак, който е получил известие за мобилизация ден преди съобщението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за приключване на заповедта за мобилизация на 28 октомври, е бил неволно записан като доброволец.

Друга тема са насилствената евакуация на местни жители и данните за престъпления на руски военни в окупирани украински територии. 

Руските окупационни служители продължиха мерките за принудителна евакуация на жителите на област Херсон на 2 ноември. Руски източници съобщиха, че руските окупационни служители планират да започнат принудителното преместване на жители от район Каховка в област Херсон на 6 ноември.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските окупационни служители принудително евакуират жителите от селището Велика Лепетиха на източния бряг на Днепър с автобуси и забраняват заминаването с личен транспорт.

Русия обяви край на евакуацията от Херсонска област

Русия обяви край на евакуацията от Херсонска област

Най-малко 70 000 души са напуснали домовете си

Украинският генерален щаб съобщи също, че окупационните власти са уведомили жителите на Нова Збуривка (17 км югозападно от град Херсон) преди три дни за задължителна евакуация.

Украинският съпротивителен център съобщи на 2 ноември, че руските окупационни служители са започнали насилствено да преместват жители в Бериславски район. Руски източник твърди, че окупационната администрация на област Херсон е заявила, че е завършила мерките за евакуация на западния бряг на река Днепър в област Херсон, въпреки че ISW не може независимо да провери дали евакуациите от западния бряг са спрели. Руските окупационни служители вероятно ще продължат да засилват мерките за евакуация, докато украинската контраофанзива в Херсонска област напредва.

Руските сили са се възползвали от неотдавнашната евакуация и обявени мерки за "национализация" за грабежи в окупираните от Русия територии на 2 ноември. Центърът за украинска съпротива съобщи на 2 ноември, че руските сили в Запорожка област плячкосват украински фирми в индустриален мащаб.

Центърът за съпротива съобщи, че руските окупационни служители в Мелитопол са присвоили пари от фирми в града и са ограбили оборудване от местни банки под прикритието на мерки за национализация.

Има такива данни и за Кириловка, Запорожка област под прикритието на национализиране на предприятия, собственост на Украйна. Ръководителят на украинската Херсонска област Ярослав Янушевич съобщи, че руските окупационни служители са ограбили оборудване от шивашка компания в Херсонска област и имущество, оставено от принудително евакуирани жители. Украинският център за съпротива съобщи, че руските сили също използват жилищата на принудително евакуирани жители в Херсонска област за настаняване на военен персонал.

Руските сили вероятно все повече ще участват в грабежи и други нарушения, тъй като мерките за евакуация и национализация продължават в окупираните от Русия територии.

Руски и окупационни служители продължават незаконно да депортират украински деца с намерението да извършат престъпления, които могат да представляват акт на геноцид от 2 ноември. Украинският правителствен портал Children of War съобщи, че към 2 ноември руските служители са депортирали почти 10 000 украински деца в руската федерация.

Центърът за украинска съпротива съобщи, че насилственото депортиране и осиновяване на украински деца е съгласувано руско усилие да унищожи украинско население и по този начин украинския народ като етническа единица. Този доклад от Украинския център за съпротива съвпада с предишни оценки на ISW, че принудителното депортиране на украински деца в Руската федерация вероятно представлява умишлена кампания за етническо прочистване, както и очевидни нарушения на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.