Съединените щати разполагат с информация, която показва, че Северна Корея тайно доставя на Русия "значителен" брой артилерийски снаряди за войната ѝ в Украйна. Това обяви координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Северна Корея се опитва да прикрие доставките, като ги насочва през страни от Близкия изток и Северна Африка.

Нашите данни са, че КНДР тайно снабдява Русия и ще следим дали пратките са получени, отбеляза Кърби и добави, че Вашингтон ще се консултира с ООН по въпроси, свързани с отчетността на доставките.

"Броят на снарядите не е незначителен, но не смятаме, че става дума за такова количество, че да се промени инерцията на войната, уточни той.

Северна Корея: Не изнасяме оръжие за Русия

Северна Корея: Не изнасяме оръжие за Русия

Иран доставя дронове на Кремъл

"И това със сигурност няма да промени нашите изчисления... или тези на нашите съюзници и партньори относно видовете бойни способности, които ще продължим да предоставяме на украинците", категоричен бе Кърби.

През септември Северна Корея заяви, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и няма планове да го прави, като същевременно предупреди Съединените щати да "си държат устата затворена" и да спрат да разпространяват слухове, насочени към "очерняне" на имиджа на страната.

Относно изстреляните ракети от Северна Корея по-рано днес Кърби отбеляза, че те не представляват непосредствена заплаха за американските служители в региона. Той обаче подчерта, че Съединените щати ще се уверят, че разполагат с възможности там да защитават своите съюзници.

Русия купува ракети и снаряди от Северна Корея, според американското разузнаване

Русия купува ракети и снаряди от Северна Корея, според американското разузнаване

За САЩ това е знак, че санкциите силно са ограничили опциите за военни доставки на Москва

Днес Северна Корея изстреля най-малко 23 ракети в морето, включително една, която падна на по-малко от 60 км от бреговете на Южна Корея, което президентът на Южна Корея Юн Сук Йел определи като "териториално посегателство".

Това беше първият път, когато балистична ракета пада близо до водите на Юга от разделянето на полуострова през 1945 г.

От своя страна Южна Корея издаде предупреждение за въздушна тревога и също изстреля ракети в отговор.