Властите в Северна Корея в сряда са изстреляли най-малко три балистични ракети  в морето край източното си крайбрежие. Tова съобщи "Ройтерс", като цитира изявление на южнокорейската армия.

Изстрелването идва, след като във вторник Пхенян поиска от Съединените щати и Южна Корея да спрат мащабни военни учения, определяйки ги като провокация, която може да доведе до по-мощни последващи мерки.

Издадено e предупреждение за въздушно нападение на южнокорейския остров Улеунг по време на изстрелването на ракетата. Говорител на южнокорейската армия каза, че проверяват дали предупреждението е свързано с изстрелването на ракетата.

КНДР раздразни Южна Корея с нов ракетен тест

КНДР раздразни Южна Корея с нов ракетен тест

Пхенян изсреля две балистични ракети с малък обсег

Съединените щати и Южна Корея започнаха едно от най-големите си комбинирани военни учения в понеделник, като стотици бойни самолети от двете страни организираха симулативни атаки 24 часа в денонощието.

Припомняме, че Северна Корея изстреля рекорден брой ракети тази година. 

Един от последните бе извършен на 28 октомври - две балистични ракети с малък обсег към източните териториални води. 

Това се случи само четири дни, след като Пхенян и Сеул размениха предупредителни изстрели край западния бряг на фона на ескалиращото военно напрежение.

САЩ, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при ядрен опит на КНДР

САЩ, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при ядрен опит на КНДР

Пхенян да се въздържа от провокации, зоват съюзниците

Преди това, президентът на Южна Корея Юн Сук Йел предупреди, че Северът се готви да проведе нов ядрен опит, който ще бъде седмият му подред.