Съединените щати, Япония и Южна Корея предупредиха, че ще бъде оправдана реакция "без аналог" по мащаб, в случай че Северна Корея проведе седми по ред ядрен опит, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон и неговите съюзници се опасяват, че Пхенян се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

Съгласихме се, че ще е необходима реакция без аналог, ако Северна Корея извърши седми ядрен опит, заяви заместник- министърът на външните работи на Южна Корея Чо Хюн-донг на пресконференция в Токио.

Чо направи изявление със своите колеги от Япония и САЩ - заместник външния министър Такео Мори и заместник държавния секретар Уенди Шърман.

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Сеул предупреждава: Режимът на КНДР няма да оцелее, ако използва ядрени оръжия

Ядрените и ракетните опити на Пхенян остават заплаха за сигурността на Корейския полуостров

Призоваваме Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни провокации, настоя Шърман, която ги определи като "безразсъдни и дълбоко дестабилизиращи региона".

Тази година Северна Корея провежда оръжейни тестове с безпрецедентно темпо, като до момента е изстреляла повече от две дузини балистични ракети, включително една, която прелетя над Япония.

Разгневен от военните маневри на Южна Корея, миналата седмица Пхенян изстреля стотици артилерийски снаряди край бреговете си, наричайки това сериозно предупреждение към своя южен съсед.

През септември американският самолетоносач USS Ronald Reagan и придружаващите го кораби проведоха съвместни военни учения с южнокорейските сили в отговор на пореден тест на севернокорейска балистична ракета, като това беше първото им съвместно военно обучение с участието на американски самолетоносач от 2017 г. насам.

САЩ са подготвени за ядрени провокации от КНДР

САЩ са подготвени за ядрени провокации от КНДР

Северна Корея продължава подготовката за ядрен опит