КНДР призова Южна Корея да спре "безразсъдните си провокативни действия, които предизвикват военно напрежение в зоната на фронтовата линия".

Пхенян предупреди, че в противен случай Сеул ще се сблъска с "огромни" контрамерки в отговор.

В писменото изявление на Генералния щаб на Корейската народна армия со посочва, че артилерийският обстрел на севернокорейската армия, извършен на 13 и 14 октомври, е бил "контрапротест, целящ отново да изпрати ясно предупреждение срещу умишлените провокации на противника във фронтовата зона".

Северна Корея отново изстрелва ракети и снаряди

Северна Корея отново изстрелва ракети и снаряди

Напрежението на Корейския полуостров расте

По-рано тази седмица Северна Корея проведе няколко теста на балистични ракети и 170 артилерийски снаряда към морето и изпрати бойни самолети, които прелетяха близо до границата с Южна Корея, което допълнително повиши напрежението, предизвикано от неотдавнашните оръжейни тестове на Севера.

В последните месеци се засилват и опасенията, че Северна Корея се готви да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г., след като исторически срещи на върха с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери през 2018 г. не успяха да разубедят Ким от разработването на ядрени оръжия.

В края на септември южнокорейски източници съобщиха, че първият ядрен опит на Северна Корея от 2017 г. насам, ако такъв се осъществи, вероятно ще се случи между 16 октомври и 7 ноември.

КНДР изстреля ракета след прелитане на военни самолети на Юга

КНДР изстреля ракета след прелитане на военни самолети на Юга

Отново се създава напрежение между държавите