Северна Корея рано в петък изстреля балистична ракета и 170 артилерийски снаряда към морето и изпрати бойни самолети, които прелетяха близо до границата с Южна Корея, което допълнително повиши напрежението, предизвикано от неотдавнашните оръжейни тестове на Севера, предава Associated Press.

Последната активност на Северна Корея предполага, че тя възобновява старата игра за разпалване на страхове от война с провокативни тестове на оръжия, за да спечели по-големи отстъпки от съперниците си, коментира AP.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви в изявление, че ракетата с малък обсег е изстреляна от столичния регион на Северна Корея в 1:49 сутринта в петък (19:49 часа българско време в четвъртък) и е паднала в морето източно от Южна Корея.

Това е 15-ото изстрелване на ракета на Северна Корея, откакто тя възобнови своите ракетни тестове на 25 септември. Северна Корея заяви в понеделник, че нейните скорошни ракетни тестове са симулация на ядрени удари по цели на Южна Корея и САЩ в отговор на техните "опасни" военни учения, включващи американски самолетоносач.

След последния ракетен тест Северна Корея изстреля 130 снаряда край западното си крайбрежие и 40 край източното крайбрежие. Снарядите са паднали в морските буферни зони, установени от двете корейски държави съгласно междукорейско споразумение от 2018 г. за намаляване на напрежението, каза армията на Южна Корея.

Наблюдатели казаха, че това е третото и най-пряко нарушение от страна на Северна Корея на споразумението от 2018 г., което създаде буферни зони и забранени за полети зони по сухопътните и морските граници, за да се предотвратят случайни сблъсъци. Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че е изпратило на Северна Корея съобщение с искане да не нарушава отново споразумението.

Северна Корея отделно изпрати военни самолети, вероятно 10 самолета, близо до границата на Южна Корея късно в четвъртък и рано в петък, което накара Южна Корея да вдигне своите изтребители. Няма данни за сблъсъци между двете страни. Съобщава се, че за първи път севернокорейски военен самолет е прелетял толкова близо до границата от 2017 г.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол каза, че провокациите на Северна Корея стават "безразборни", но че страната му разполага със значителни способности за ответен удар, които могат да възпрат действителните севернокорейски нападения до известна степен.

"Решението за атака не може да бъде взето без желание да рискуваме брутален изход", каза Юн пред репортери. "Стратегията за мащабно наказание и отмъщение, която е последната стъпка от нашата триосна стратегия, би била значително психологическо и социално възпиране (за Севера)."

Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи в петък, че е наложило санкции на 15 севернокорейски лица и 16 организации, заподозрени в участие в незаконни дейности за финансиране на севернокорейските ядрени оръжия и ракетни програми. Това са първите едностранни санкции на Сеул срещу Северна Корея от пет години, но наблюдатели казват, че са до голяма степен символична стъпка, тъй като двете Кореи имат малко финансови сделки помежду си.

Японският външен министър Йошимаса Хаяши каза пред репортери, че подкрепя решението на Южна Корея да наложи санкциите.

Повечето от последните оръжейни тестове на Севера бяха изстрелвания на балистични ракети, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Но на Севера не бяха наложени нови санкции благодарение на разногласията в ООН заради споровете на САЩ с Русия заради нахлуването й в Украйна и с Китай заради стратегическата им конкуренция.

Ракетата, изстреляна в петък, е изминала 650-700 километра на максимална надморска височина от 50 километра, преди да падне във водите между Корейския полуостров и Япония, според оценки на Южна Корея и Япония.

"Каквито и да са намеренията, многократните изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея са абсолютно недопустими и ние не можем да пренебрегнем значителния напредък на ракетната технология", каза японският министър на отбраната Ясуказу Хамада.

Той заяви, че ракетата е летяла по "неправилна" траектория - възможна препратка за описание на високо маневреното оръжие KN-23 на Севера, моделирано по руската ракета "Искандер".

Индо-тихоокеанското командване на САЩ заяви в изявление, че ангажиментът на САЩ за защита на Южна Корея и Япония остава "железен".

Южна Корея: КНДР няма какво да спечели от ядрените оръжия

Южна Корея: КНДР няма какво да спечели от ядрените оръжия

Това заяви във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук Йол