Северна Корея няма какво да спечели от ядрените оръжия. Това заяви във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, цитиран от агенция "Йонхап".

"Северна Корея напредва в ядреното си развитие и заплашва не само Република Корея, но и света, каза Юн пред репортери. Вярвам, че няма какво да спечели от ядрените оръжия."

В понеделник държавните медии на Северна Корея казаха, че лидерът Ким Чен Ун е ръководил ядрени тактически учения, насочени към Южна Корея през последните две седмици в знак на протест срещу скорошни съвместни военноморски учения на южнокорейски и американски сили, включващи самолетоносач.

Ракетните тестове на КНДР - предупреждение към Юга

Ракетните тестове на КНДР - предупреждение към Юга

Заради военните учения със САЩ

Неотдавнашната вълна от ракетни тестове на Северна Корея е била с цел предупреждение към Юга след проведените широкомащабни военноморски учения на южнокорейските и американските сили, съобщи в понеделник KCNA.

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети рано в неделя, съобщиха официални лица в Сеул и Токио, което прави това седмо подобно изстрелване от 25 септември.

Съединените щати и Южна Корея проведоха съвместни морски учения с участието на американски самолетоносач в петък, ден след като Юг изстреля бойни самолети в отговор на очевидно севернокорейско въздушно бомбардиране.

Военноморските сили на Южна Корея, Япония и Съединените щати също проведоха съвместни учения.

Водените от САЩ сили на ООН все още технически са във война със Северна Корея, тъй като Корейската война от 1950-1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

Преди това Северна Корея споменаваше само една ракета като имаща тактически ядрен капацитет, но изявлението пояснява, че на много системи, нови и стари, ще бъде възложена такава роля, каза Панда.

Ако Северна Корея възобнови ядрените опити, това може да включва разработване на по-малки "тактически" бойни глави, предназначени за използване на бойното поле и проектирани да пасват на ракети с малък обсег като тези, които бяха тествани наскоро, казаха анализатори.

САЩ и Япония осъдиха последния ракетен тест на КНДР

САЩ и Япония осъдиха последния ракетен тест на КНДР

За първи път от 5 години се случва над японска територия

Южнокорейски и американски служители казват, че има признаци, че Северна Корея може скоро да взриви ново ядрено устройство в подземни тунели на своя полигон за ядрени изпитания Punggye-ri, който беше официално затворен през 2018 г.

Анализаторите казват, че поставянето на малки бойни глави на ракети с малък обсег може да представлява опасна промяна в начина, по който Северна Корея разполага и планира да използва ядрени оръжия.

На 4 октомври Северът изстреля нова балистична ракета със среден обсег за първи път от 2017 г.