Неотдавнашната вълна от ракетни тестове на Северна Корея е била с цел предупреждение към Юга след проведените широкомащабни военноморски учения на южнокорейските и американските сили, съобщи в понеделник KCNA.

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети рано в неделя, съобщиха официални лица в Сеул и Токио, което прави това седмо подобно изстрелване от 25 септември.

Лидерът Ким Чен Ун ръководи учения от единици за ядрени тактически операции през последните две седмици, включващи балистични ракети с фалшиви ядрени бойни глави, съобщи KCNA, заявявайки, че това е било да се достави силно послание за възпиране на войната.

Различните тестове симулираха насочване към военни командни съоръжения, удари по главни пристанища и неутрализиране на летища на юг, добави KCNA.

"Ефективността и практическите бойни способности на нашите ядрени бойни сили бяха напълно демонстрирани, тъй като те са напълно готови да ударят и унищожат цели по всяко време от всяко място", каза KCNA.

"Въпреки че врагът продължава да говори за диалог и преговори, ние нямаме какво да говорим, нито чувстваме нужда да го правим", каза Ким, цитиран от KCNA.

КНДР с пореден ракетен тест за седмицата

КНДР с пореден ракетен тест за седмицата

Това е 24-то севернокорейско ракетно изпитание от началото на годината

KCNA каза, че управляващата Работническа партия на Северна Корея е решила да проведе ученията като неизбежен отговор на широкомащабна мобилизация на военноморските сили на САЩ и Южна Корея, включително самолетоносач и атомна подводница.

"Изявлението, което публикуваха, е кристално ясно, че тази неотдавнашна поредица от тестове беше техният начин да сигнализират за решителност на Съединените щати и Южна Корея, тъй като те извършваха свои собствени военни дейности", каза Анкит Панда от базираната в САЩ Carnegie Endowment за международния мир.

Съединените щати и Южна Корея проведоха съвместни морски учения с участието на американски самолетоносач в петък, ден след като Юг изстреля бойни самолети в отговор на очевидно севернокорейско въздушно бомбардиране.

В ученията на военноморските сили участваха американският превозвач Роналд Рейгън и неговата ударна група. Преди това военноморските сили на Южна Корея, Япония и Съединените щати също проведоха съвместни учения.

Водените от САЩ сили на ООН все още технически са във война със Северна Корея, тъй като Корейската война от 1950-1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

Преди това Северна Корея споменаваше само една ракета като имаща тактически ядрен капацитет, но изявлението пояснява, че на много системи, нови и стари, ще бъде възложена такава роля, каза Панда.

Ако Северна Корея възобнови ядрените опити, това може да включва разработване на по-малки "тактически" бойни глави, предназначени за използване на бойното поле и проектирани да пасват на ракети с малък обсег като тези, които бяха тествани наскоро, казаха анализатори.

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

ЕС скастри Пхенян за неоправданата агресия

Южнокорейски и американски служители казват, че има признаци, че Северна Корея може скоро да взриви ново ядрено устройство в подземни тунели на своя полигон за ядрени изпитания Punggye-ri, който беше официално затворен през 2018 г.

Анализаторите казват, че поставянето на малки бойни глави на ракети с малък обсег може да представлява опасна промяна в начина, по който Северна Корея разполага и планира да използва ядрени оръжия.

На 4 октомври Северът изстреля нова балистична ракета със среден обсег за първи път от 2017 г.