Украински източници съобщават, че руските войски изграждат неизвестен обект на територията на хранилището за отработено ядрено гориво в Запорожката атомна електроцентрала и не допускат персонала на централата да влезе в него, предава Ройтерс.

Според представители на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна строителната площадка е на една от териториите на шестте ядрени инсталации на атомната електроцентрала.

Регулаторът предупреждава, че действията на руските сили нарушават не само изискванията на украинското законодателство, но и стандартите за ядрена и радиационна безопасност.

Според украинската страна от септември двама представители на МААЕ се намират на територията на АЕЦ, но те все още не са коментирали ситуацията с незаконното строителство.

Също така се съобщава, че руските войски са монтирали военно оборудване на покрива на пети енергоблок за борба с украинското въздушно разузнаване.

Стана известно, че скоро ще бъдат отменени пропуските по украински образец за персонала на АЕЦ. Служителите от инженерно-техническия сектор вече нямат право на дстъп.

Припомняме, че след анексирането от Русия на окупираната част от Запорожка област, Москва обяви и поемането на контрола върху Запорожката АЕЦ. Украйна в момента не може да има никакво влияние върху случващото се в централата, тъй като директорът и заместник-директорът на Запорожката АЕЦ след кратко задържане бяха експулсирани от руските власти на територията, контролирана от Украйна. Персоналът, останал да работи там се оплака от псиологически натиск от Русия да подпише нови договори за работа с "Росатом".

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Русия като цяло подкрепя идеята на МААЕ