Държавната украинска компания "Енергоатом", която управлява Запорожката атомна електроцентрала, съобщи, че от повече от 6000 работници в централата само 100 са се съгласили да работят за Русия, информира Руската служба на Би Би Си.

"Енергоатом" твърди, че руските власти оказват засилен натиск върху работниците от атомната електроцентрала да подписват договори с "Росатом".

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново

"Окупаторите прибягват до натиск и манипулация, като твърдят, че хиляда работници на централата вече са подписали договори. Тази лъжа обаче не работи", казаха от "Енергоатом".

"Всъщност от 6700 работници, които останаха да работят в окупираната АЕЦ, само около сто подписаха договори с "Росатом". Освен това огромното мнозинство от тези, които направиха това, се съгласиха под натиска на нашествениците."

Други 4300 работници от АЕЦ вече са заминали за територията, контролирана от Украйна, се казва в изявление на компанията, но сред тези, които са се съгласили да работят за Русия, има доброволци, включително от ръководството на централата.

Русия завзе централата в началото на март и оттогава се опитва да я интегрира в руската система на "Росатом". След като на 30 септември Москва анексира четири украински района, в тези територии попадна и Запорожката АЕЦ, която също бе отнета от украинската страна и премина под руско управление. 

На 1 октомври "Енергоатом" съобщи, че предния ден е бил отвлечен директора на централата Игор Мурашов. По-късно той беше освободен и замина за контролираната от Украйна територия. 

Централата и районът около нея продължава да бъде обект на обстрели, за които двете страни се обвиняват взаимно. 

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Русия като цяло подкрепя идеята на МААЕ