Украинските сили са напреднали седем километра в две направления на юг и са превзели 12 нови населени места през последните 24 часа, каза командващият украинската армия Валерий Залужний, цитиран от Ройтерс.

Русия заяви в сряда, че нейните сили ще се оттеглят от западния бряг на река Днепър, който включва Херсон, единствената регионална столица, която Москва превзе от нахлуването в Украйна през февруари.

Залужний каза, че украинските сили са напреднали в посока от Первомайске към Херсон и от Петропавловка към Новорайск, приблизително успоредно на река Днепър. Не стана ясно кое село Първомайске има предвид.

Той каза, че териториалните придобивки са общо 264 квадратни километра.

"Все още не можем да потвърдим или отречем информацията за така нареченото изтегляне на руските окупационни войски от Херсон. Продължаваме да провеждаме настъпателната операция в съответствие с нашия план", написа той в "Телеграм".

Съветник на президента на Украйна каза, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта" и обвини Москва, че е минирала всичко - от апартаменти до канализация и планира да обстрелва южния украински град от другата страна на река Днепър.

ISW: Изтеглянето на Русия от Херсон - с неясен край за руската армия

ISW: Изтеглянето на Русия от Херсон - с неясен край за руската армия

Вероятно украинските войски са ускорили изтеглянето