Въпреки прокламациите на Москва, че град Херсон ще остане завинаги част от Русия, министърът на отбраната Сергей Шойгу нареди изтегляне през река Днепър, като на практика го предаде на настъпващите украинци, пише "Ал Джазира".

На среща в сряда, излъчена на живо по руската телевизия, генерал Сергей Суровикин, командващ руските войски в Украйна, каза на Шойгу, че е невъзможно да се запазят линиите за доставки на града отворени.

Възможно е обаче да има нещо повече от логистични затруднения.

Докато украинците се страхуват, че изтеглянето е капан, източник, който е работил в подкрепяната от Русия администрация на окупирания Херсон, твърди, че решението за оттегляне е взето преди повече от месец.

"Бях информиран за това решение на 3 октомври", каза източникът, пожелал анонимност, пред Ал Джазира.

"Това беше политическо решение. Там все още имаше много войски - аз лично видях танкове, транспортирани през Днепър за атака срещу Николаев. Но всичко беше отменено след затворени преговори. Това е странно. Сигурно е имало споразумения на много високо ниво".

Тези твърдения, които "Ал Джазира" не успя да провери независимо, изглежда са в съответствие с доклади, публикувани в независимия руски новинарски сайт "Медуза" през октомври, в който се казва, че Москва е направила изявления за възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня с Украйна.

Но тези изявления бяха неискрени, тъй като целяха да позволят на силите да се прегрупират с прясно мобилизирани наборници за офанзива в началото на следващата година, през февруари или март 2023 г. За да се постигне това, източници, близки до Кремъл, коментираха, че военните са готови да се изтеглят поне от част от окупираната територия на Херсон в името на това споразумение.

Украйна обвини Русия, че иска да превърне Херсон в град на смъртта

Украйна обвини Русия, че иска да превърне Херсон в град на смъртта

Ето как изглежда "руският свят" - дойдоха, ограбиха, празнувава, убиха "свидетели", оставиха разрушения и си тръгнаха, обобщи Подоляк

"Труден, но правилен избор"

Промосковски наблюдатели скърбяха за загубата на първата и единствена регионална столица, превзета при руската инвазия. Александър Котс, военен кореспондент на таблоида "Комсомолская правда", който е част от руските войски, грабна руските знамена, преди украинските войници да успеят да ги осквернят.

"Тази сутрин, след като видяхме, че руските знамена са изчезнали от административните сгради на Херсон и получихме няколко силни препоръки да преминем на левия бряг, решихме да вземем още две знамена с нас преди ферибота", написа Котс в Telegram. "За да не го получат тези, които ще се подиграват с нашия държавен символ".

"Ще запазя държавния символ, докато се върнем, за да виси на законното му място", добави той.

Евгений Пригожин, ръководител на наемническата група "Вагнер" и Рамзан Кадиров, владетел на Чечня, и двамата типично запалени поддръжници на действията на президента Владимир Путин в Украйна, уважиха решението да се оттеглят.

"Решението, взето от Суровикин, не беше лесно, но той постъпи като човек, който не се страхува от отговорност", каза Пригожин в коментар за държавната агенция "РИА Новости".

"Той го направи организирано, без страх, поемайки върху себе си изцяло вземането на решения. Искам да подчертая, че операцията по изтегляне на войските винаги е изключително трудна, обръщайки се с гръб към врага, докато напускате позиции".

Кадиров, който често се е оплаквал, че войната не се води достатъчно яростно, повтори коментарите на Пригожин в популярния му канал в Telegram.

"Суровикин спаси хиляда войници, които бяха в действително обкръжение", пише той.

"След като претегли всички "за" и "против", генерал Суровикин направи трудния, но правилен избор между безсмислени жертви в името на гръмки изявления и спасяването на безценните животи на войници".

Съобщава се, че източници в Кремъл са казали, че на държавните медии е наредено да съобщават, че настъпващите украинци са планирали да взривят водноелектрическата централа Каховка на река Днепър, наводнявайки както селища, така и руски позиции и твърдят, че украинската армия няма да се поколебае да изравни града в предстояща битка.

Въпреки това може да е трудно да се убедят провоенните гласове, че загубата на град Херсон е нещо различно от поражение.

"Колкото и да е тъжно и разочароващо, уви, отстъплението от Херсон към левия бряг на река Днепър се превърна в реалност", каза популярен канал в Telegram на милионните си читатели.

"Не знаем как федералните канали ще представят това. Дали ще захаросват горчивия хап с успокоителни думи за това как "историята ще постави всичко на мястото си", за Великата отечествена война; фраза за това как "когато армията свърши, врагът свърши" и други мантри? В очите на населението това е поражение. Да, местно. Това улеснява ли го? Това е загуба на територии, които Руската федерация призна за свои".

"Поне през следващите два дни ще трябва да четем, слушаме и гледаме как предателството и измяната около Херсон ще бъдат оправдани и изгладени, заявявайки, че нищо не може да се направи", публикува свързаният с "Вагнер" канал в Telegram, "Сива зона".

"Те ще кажат, че врагът, въпреки загубите, които понася, които са хиляди, все пак е бил готов да превземе Херсон. Може би нещо друго ще се каже, че това е заради помощта от Запада".

Украйна се похвали, че си е върнала 12 населени места в посока към Херсон

Украйна се похвали, че си е върнала 12 населени места в посока към Херсон

Засега украинските сили не са уверени в руското изтегляне