В традиционната си сутрешна сводка британското министерство на отбраната анализира желанието на Русия да превземе Бахмут на всяка цена, като влага в тази цел непропорционално много жива сила и ресурси.

Голяма част от сухопътните сили и огневата мощ на Русия са съсредоточени на 15-километрова фронтова линия край град Бахмут в Донецка област и имат за цел да превземат града.

Изглежда, че Русия планира да обкръжи града, като постепенно настъпва на север и на юг от него. През последните дни руската армия е постигнала малки успехи в южна посока и сега се опитва да се закрепи на ограничени плацдарми на запад от блатистия район около малката река Бахмутка.

Настъплението към Бахмут стана приоритет за руското командване в началото на август. Превземането на града обаче би имало малка оперативна стойност, макар и да би позволило на Русия да застраши по-големите градове в района - Краматорск и Славянск.

Настъплението на Бахмут струва на Русия несъразмерно скъпо в сравнение с възможните ползи. Изглежда, че превземането на града има предимно символично политическо значение за руските власти.

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

Ключови седмици за конфликта