Кремъл вероятно се опитва да представи руския президент Владимир Путин като компетентен военен лидер и да реабилитира имиджа на руското Министерство на отбраната (МО), като оповестява срещата на Путин с обединения щаб на руските въоръжени сили.

Това коментира в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

На 17 декември Кремъл съобщи, че Путин е работил в съвместния щаб на службите на руските въоръжени сили през целия ден, изслушал е доклади за хода на "специалната военна операция" в Украйна и е провел среща със съвместния щаб и отделна среща с командирите.

Шойгу лично инспектира фронта в Украйна

Шойгу лично инспектира фронта в Украйна

Руска пропаганда преди Коледа

Руското МО и медиите публикуваха кадри от срещата със съвместния щаб, от които се вижда, че на нея са присъствали началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов, министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу и командващият съвместната група сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин.

Снимките и видеозаписите от събитието, предоставени от руското МО, обаче не позволяват да се идентифицират други присъстващи видни офицери (като командири на военни окръзи или армии).

Кремъл вероятно е оповестил срещата, за да представи Путин като задълбочено ангажиран с планирането и изпълнението на войната в Украйна след неотдавнашните остри критики към ролята му в ръководенето на военните усилия от страна на фигури в ултранационалистическата провоенна общност.

Eдин от известните блогъри дори се пита дали "Путин най-накрая не е проявил публичен интерес към специалната военна операция" по тяхно предложение.

Украински генерал: Русия може да мобилизира 1 милион души

Украински генерал: Русия може да мобилизира 1 милион души

Киев иска помощ от своите съюзници

Кремъл вероятно е разгласил срещата на Путин със съвместния щаб и за да подобри имиджа на руското МО в отговор на рутинните критики на провоенно настроената общност към руското ръководство. Кремъл и съзнателно е оповестил присъствието заедно на Герасимов, Шойгу и Суровикин на срещата с Путин, за да представи руското МО като организирана, единна и ефективна военна институция и да предпази висшите командири на руските въоръжени сили от по-нататъшни критики.

През последните месеци руското МО положи големи усилия да потвърди запазването на ролята на Герасимов като началник на Генералния щаб по подобна причина - при липсата на осезаеми руски победи срещу Украйна руското военно ръководство се стреми да представи картина на функционираща и безпроблемна верига на военно командване. Кремъл се опитва да реабилитира имиджа на руското МО, за да противодейства на нарастващото влияние на провоенно настроените ултранационалистически фигури, най-вече на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и на техните паралелни военни структури.

Кремъл вероятно ще продължи да се опитва да предпазва руското МО от критики, като същевременно улеснява нарастващото влияние на тези ултранационалистически провоенни фигури. Това усилие е неустойчиво и ще продължи да поражда конфликти между руското МО и ултранационалистическата провоенна общност.

Разследване на Ню Йорк Таймс (NYT) на руски военни документи потвърждава дългогодишните оценки на ISW за това как погрешните руски предположения за планиране и решенията за планиране на кампанията са повлияли на руската инвазия в Украйна от самото ѝ начало. ISW отдавна оценява, че погрешните руски предположения за планиране, решенията за планиране на кампанията и руските нарушения на собствената руска военна доктрина са подкопали руските операции.

Нюйоркският вестник придоби и публикува дневници, графици, заповеди и други документи на елементи от 76-та въздушнодесантна дивизия и 1-ва гвардейска танкова армия, свързани с първите дни на войната на 16 декември. Документите показват, че руските военни планировчици са очаквали, че руските части ще могат да завземат значителна украинска територия с малка или никаква украинска военна съпротива. Документите посочват, че на частите на 76-а въздушнодесантна дивизия и Източния военен окръг е наредено да напуснат Беларус и да достигнат Киев в рамките на 18 часа при слаба съпротива; руските планировчици поставят полицията за борба с безредиците ОМОН и специалните полицейски части СОБР на Руската национална гвардия (Росгвардия) (по същество руски еквивалент на SWAT) в първата колона на маневрения елемент на 104-и въздушнодесантен полк на 76-а въздушнодесантна дивизия.

Зеленски: Русия има ракети, а Украйна - вяра да си върне своето

Зеленски: Русия има ракети, а Украйна - вяра да си върне своето

След поредната руска атака, която нанесе сериозни поражения в страната

Полицията за борба с безредиците не е подходящ водещ елемент за големи маневрени сили в конвенционална война със сила, тъй като не е обучена да води комбинирана или механизирана война. Решението за поставяне на полицията за борба с безредиците във водещата колона е нарушение на руската (или която и да е нормална) доктрина и показва, че руските планировчици не са очаквали значителна организирана украинска съпротива.

Разследването на NYT също така потвърждава оценките на ISW, че руските стратегически командири микроконтролират решенията на оперативните командири по тактически въпроси и че моралният дух на руснаците е много нисък. Разследването подкрепя съществуващите доклади, според които руските войници в Беларус не са знаели, че ще нападнат Украйна, до 23 февруари - деня преди инвазията, и че някои войници не са знаели за инвазията до един час преди началото ѝ.

Пенсиониран руски генерал заяви пред NYT, че липсата на единно руско командване на театъра на военните действия означава, че "няма единно планиране на действията и командване".

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) смята, че Кремъл не е сериозен в преговорите с Украйна. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заявява пред PBS NewsHour на 16 декември: "Повечето конфликти завършват с преговори, но това изисква сериозност от страна на руснаците в този случай, която не мисля, че виждаме... не е наша оценка, че руснаците са сериозни в този момент за истински преговори." ISW последователно оценява, че руският президент Владимир Путин не е заинтересован от сериозни преговори с Украйна и запазва максималистични цели за войната.

Путин последователно използва като оръжие позоваването на преговорния процес, за да изолира Украйна от партньорска подкрепа. Путин редовно представя Украйна като страна, която отказва отстъпки, и вероятно се стреми да използва всяко прекратяване на огъня и преговорния прозорец, за да даде на руските войски време да възстановят и подновят операциите си, като по този начин лиши Украйна от инициативата. Споразумение за прекратяване на огъня, което да бъде сключено достатъчно скоро, за да позволи на руските сили да си починат и да се преоборудват тази зима, е изключително малко вероятно.

Понастоящем Русия и Украйна се противопоставят една на друга по отношение на условията на всяко такова споразумение и е много малко вероятно руските и украинските официални лица да се съгласят на прекратяване на огъня, да не говорим за прилагането му, в продължение на няколко месеца.

Шмигал разглежда последната руска атака в Украйна като геноцид

Шмигал разглежда последната руска атака в Украйна като геноцид

Днес руските терористи обстреляха нашите енергийни инфраструктурни обекти за девети път, заяви премиерът

Руските сили вероятно няма да имат възможност да преустановят украинските зимни контраофанзиви и да се пренастроят преди пролетта.

Основни акценти:

  • Кремъл вероятно се опитва да подобри възприемането на компетентността на Путин и на руското министерство на отбраната, като разгласява срещата на Путин с обединения щаб на руските въоръжени сили и изявите на Путин на невоенни събития.
  • Разследване на Ню Йорк Таймс на руски военни документи от началото на войната потвърждава дългогодишните оценки на МИС за това как погрешните руски предположения за планиране и решенията за разработване на кампанията са съпътствали руската инвазия в Украйна от самото ѝ начало.
  • Продължаващите руски настъпателни операции около Бахмут допълнително вбиват клин между силите на Донецката народна република и войските на групата "Вагнер" на Евгений Пригожин.
  • Централното разузнавателно управление на САЩ оценява, че Кремъл няма сериозни намерения за преговори с Украйна, като се съгласява с дългогодишната оценка на МИС.
  • Украинските сили проведоха контраатаки край Сватово и Кременна и продължават да нанасят удари по руските тилови райони.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и град Авдийвка-Донецк.
  • Украински официални лица предупредиха, че руските сили може би се опитват да въвлекат украинските сили в капан на източния (левия) бряг на река Днепър.
  • Възможно е Русия да провежда информационна операция, която лъжливо да свързва текущите преговори за демилитаризация на Запорожската атомна електроцентрала с евентуално бъдещо украинско контранастъпление в Запорожка област.
  • Няколко руски източника осъдиха твърдението на военен комисар, че руските власти ще удължат срока на служба на наборните войници. Удължаването на законно установения период на задължителна служба обаче няма да е необходимо, за да се запазят настоящите наборни войници на терен, тъй като всички бивши наборни войници са резервисти, а всички резервисти вече имат право на мобилизация.