Като пореден опит за геноцид срещу украинския народ разглежда премиерът на Украйна Денис Шмигал сутрешната ракетна атака на Русия, съобщи "Укринформ".

"Днес руските терористи обстреляха нашите енергийни инфраструктурни обекти за девети път. Разглеждаме тази терористична дейност на руското ръководство като пореден опит за извършване на геноцид срещу украинския народ", заяви Шмигал по време на заседанието на правителството в петък.

Нова ракетна атака в Украйна - какво знаем до тук?
Обновена

Нова ракетна атака в Украйна - какво знаем до тук?

Половин Украйна е без ток, трябва повече време за възстановяването му

Според него, украинските сили за ПВО, са попречили на врага да потопи страната в мрак. "Шестдесет от 76 ракети бяха свалени. Благодарим за това на защитниците на украинското небе", подчерта министър-председателят.

В същото време Шмигал отбеляза, че украинските сили за отбрана се нуждаят от повече оръжия, а енергийният сектор се нуждае от повече оборудване, тъй като са повредени енергийни съоръжения - подстанции за високо напрежение и съоръжения за производство на електроенергия.

"За пореден път има сериозен дефицит в електроенергийната система. В момента почти в цялата страна има аварийни прекъсвания", каза той.

Припомняме, че Русия в петък сутринта нанесе нова серия ракетни удари по няколко региона на Украйна, което отново доведе до прекъсване на захранването. Харков и Полтава бяха напълно без ток, експлозии отново се чуха в Киев, двама загинали бяха открити в разрушена къща в Кривой Рог. По оценки на украинските военни този път по територията на Украйна са били изстреляни над 60 ракети.

Сутринта в цялата страна бе обявена въздушна тревога. Експлозии се чуха в Киев, Харков, Кривой Рог и Запорожие. Местните власти съобщиха за ракетни удари по инфраструктура в Харков и региона, както и в Кривой Рог.

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг потвърди, че тече дискусия за "Пейтриът" за Украйна, а Путин трябва да осъзнае, че не може да спечели

В Киев бяха регистрирани три удара. Кметът Виталий Кличко написа в канала си в "Телеграм", че става дума за Деснянски, Голосеевски и Днепровски райони - не се съобщава къде точно са попаднали ракетите. Киевската областна военна администрация съобщи в петък сутринта за работата на противовъздушната отбрана.

Цялата водоснабдителна система на Киев е спряна, заяви Кличко.

Електроснабдителната компания "Укренерго" обяви извънредно положение. Както поясняват енергетиците, такъв режим се въвежда, когато дружеството няма техническа възможност да осигури светлина на поне 50% от потребителите.

"Укренерго" заяви, че масираната ракетна атака срещу Украйна в петък е довела до системна авария, която от своя страна прави невъзможно нито генерирането на достатъчно енергия, нито разпределението й.

Повредени са ТЕЦ, ВЕЦ, главни електрически подстанции, съобщиха от компанията.

По-късно от "Укренерго" заявиха, че ще отнеме повече време за ремонт на националната мрежа и възстановяване на захранването, отколкото след предишни руски ракетни атаки.

ISW: Кремъл подготвя почвата за нова офанзива в Украйна

ISW: Кремъл подготвя почвата за нова офанзива в Украйна

Крайната цел на Русия е пълното завладяване и контрол над Украйна

След като Русия изстреля повече от 70 ракети срещу Украйна в петък, мрежовият оператор каза: "Като се има предвид, че това вече е деветата вълна от ракетни удари по енергийни съоръжения, възстановяването на електрозахранването може да отнеме повече време от преди."

"Приоритет ще бъде даден на критични инфраструктурни обекти: болници, водоснабдителни съоръжения, топлофикационни съоръжения и пречиствателни станции", се казва в изявлението.

Не е ясно защо Русия засили своите удари тази седмица, но президентът на САЩ Джо Байдън според съобщенията е "финализирал" плановете си за изпращане на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Украйна след месеци на искания от Киев. Русия отправи остро предупреждение срещу подобна стъпка и заплаши с използване на междуконтинентално балистични ракети.

ЕС взима мерки за възстановяване на разрушените училища в Украйна

ЕС взима мерки за възстановяване на разрушените училища в Украйна

ЕК отпуска 100 млн. евро за целта

Войната на Русия в Украйна губи инерция след близо 10 месеца инвазия. В същото време украинският министър на отбраната Олексий Резников предупреди вчера, че има все повече доказателства, че Русия може би планира нова широкомащабна офанзива, вероятно в началото на следващата година.