Русия все още има достатъчно ракети за няколко масирани удара, докато украинците имаме достатъчно решителност и вяра в себе си, за да си върнем това, което е наше. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в петък във видеообръщение към нацията, съобщи "Укринформ".

На първо място, той поиска да благодари на всички, които защитават и помагат за защитата на украинското небе. Днешният резултат е 60 свалени ракети. Всички въздушни командвания - Център, Юг, Изток и Запад - бяха активни, каза той.

Нова ракетна атака в Украйна - какво знаем до тук?
Обновена

Нова ракетна атака в Украйна - какво знаем до тук?

Половин Украйна е без ток, трябва повече време за възстановяването му

Но, за съжаление, има попадение. Терористите се нуждаят от толкова голям брой ракети при нападение, че поне част от техните "продукти" да достигнат набелязаните цели. Всичките им цели днес са граждански, като това са предимно енергийни и топлоснабдителни съоръжения. Вероятно в резултат на тази война значението на думата терор за повечето хора по света ще бъде свързано преди всичко с подобни безумни действия на Русия.

В Кривий Рог цял ден продължи разрушаването на развалините на жилищна сграда, поразена от една от руските ракети. Списъкът на загиналите до момента включва трима души. Моите съболезнования на всички близки. Пострадали са повече от десет души, сред които и деца. Всеки получава помощ, каза той.

Аварийни прекъсвания на електрозахранването бяха извършени днес в цялата страна - в повечето градове и области. В Киев и 14 региона, в резултат на прекъсване на електрозахранването, водоподаването е спряно. Нашите енергетици и ремонтни екипи вече са започнали работа по време на въздушна тревога и правят всичко възможно да възстановят производството и захранването, което отнема време, отчете Зеленски. 

Шмигал разглежда последната руска атака в Украйна като геноцид

Шмигал разглежда последната руска атака в Украйна като геноцид

Днес руските терористи обстреляха нашите енергийни инфраструктурни обекти за девети път, заяви премиерът

На каквото и да се надяват поклонниците на ракетите от Москва, това пак няма да промени баланса на силите в тази война. Все още имат достатъчно ракети за няколко такива тежки удара. Имаме достатъчно решителност и вяра в себе си, за да върнем своето след тези удари.

Европейският съюз (ЕС) одобри деветия пакет от санкции срещу Русия по време на войната. Девети, но явно не последен. Защото е очевидно, че натискът трябва да се увеличи. Ние ще работим с Европейската комисия (ЕК), с лидерите на страните от ЕС, с европейската общественост, така че съществуващата политика на санкции да работи към края на войната и да не дава на Русия грешни сигнали - сигнали, че някой е готов да облекчи налягането, каза още тоой.

ЕС договори девети пакет от санкции срещу Русия

ЕС договори девети пакет от санкции срещу Русия

По-рано днес САЩ въведоха също нови санкции

Припомняме, че премиерът Денис Шимигал вече обвини Москва в геноцид заради последната руска атака в страната.