Страните от Европейския съюз (ЕС) днес успяха да стартират девети пакет от санкции срещу Русия. Комисията на постоянните представители на държавите членки единодушно одобри пакета тази вечер в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Те предвиждат нови наказателни мерки срещу банки и допълнителни търговски ограничения. Това потвърдиха няколко дипломати пред DPA.

В допълнение към търговските и финансовите санкции, деветият пакет от наказателни мерки от края на февруари насам включва списък с близо 200 физически и юридически лица. Налагат им се мерки за замразяване на активи и забрана за влизане в ЕС. ЕС вече е наложил санкции на повече от 1 200 лица и 118 организации след като Русия нахлу в Украйна.

Списъкът с новите имена трябва да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС скоро след приключването на процедурата по писмено одобрение, която предстои. Според по-ранна информация от Комисията на ЕС сред лицата, които ще бъдат включени, са ръководители от руската армия, отделни офицери, членове на Държавната дума и губернатори.

По-рано днес САЩ въведоха също нови санкции.

Страните от ЕС не се разбраха за деветия пакет от санкции срещу Русия

Страните от ЕС не се разбраха за деветия пакет от санкции срещу Русия

Проблем е износът на торове от Русия

В тях са включени руският олигарх Владимир Потанин, "Росбанк", която тази година беше купена от контролираната от него компания "Интеррос", както и 17 дъщерни дружества на държавната банка ВТБ.

В прессъобщението се посочва, че санкциите, наложени на ВТБ още през февруари, автоматично са се прилагали към всички дружества, в които тя притежава дял от 50% или повече, но сега тези дружества ще бъдат включени отделно в базата данни на санкционираните дружества с цел улесняване на спазването на санкциите.

Допълнително санкции се налагат на членове на руското правителство Андрей Белоусов и Дмитрий Чернишенко - заместник министър-председател, Сергей Франк - председател на Съвета на директорите на Совкомфлот.

Също и на ръководители на няколко области, сред които Калининградска област (Антон Алиханов), Белгородска област (Вячеслав Гладков), Курска област (Роман Старовойт), Свердловска област (Евгений Куйвашев), Московска област (Андрей Воробьов), Красноярски край (Александър Ус), Новосибирска област (Андрей Травников), Република Башкортостан (Радий Хабиров).

Санкции: Кремъл изнася повече нефт, а получава по-малко долари

Санкции: Кремъл изнася повече нефт, а получава по-малко долари

Тревожна тенденция - руският нефт се търгува под $60 за барел

Припомняме, че късно в сряда държавите-членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие по деветия пакет от санкции. Държавите се доближиха до сделка по време на преговорите в сряда, но Полша и някои други страни все още имаха възражения.

Новите санкции срещу Москва бяха задържани поради несъгласие сред страните от ЕС дали трябва да се улесни преминаването на руския износ на торове през европейските пристанища, дори в случай, че компаниите за торове са собственост на олигарси в черния списък.

Един дипломат от ЕС каза, че Полша и балтийските държави предупреждават другите страни-членки, че се самозалъгват, ако смятат, че облекчаването на транспорта на руските торове няма да бъде използвано като вратичка за олигарсите.

Някои държави-членки искат Световната програма по прехраната да участва в разрешаването на износа на торове за страни, които се нуждаят от това.

Зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция, освен разрешаване на износа на храни от украинските пристанища в Черно море, предвижда и облекчаване на износа на храни и торове от Русия, които формално не са засегнати от санкциите. На практика обаче санкциите наложени срещу руските кораби и обработката и застраховането на руски товари блокират този износ.