Държавите-членки на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по деветия пакет от санкции срещу Русия в разговори късно в сряда, казаха дипломати, преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел в четвъртък за последната си среща на върха за годината, предава Ройтерс.

Държавите се доближиха до сделка по време на преговорите в сряда, но Полша и някои други страни все още имат възражения, каза дипломат от ЕС пред Ройтерс, добавяйки, че се очаква нов проект да бъде разпространен в четвъртък вечерта.

Новите санкции срещу Москва бяха задържани поради несъгласие сред страните от ЕС дали трябва да се улесни преминаването на руския износ на торове през европейските пристанища, дори в случай, че компаниите за торове са собственост на олигарси в черния списък.

Някои казват, че ограниченията на ЕС представляват заплаха за продоволствената сигурност за развиващите се страни, докато други твърдят, че облекчаването им ще позволи на руските олигарси, които притежават бизнес с торове, да избягват санкциите на ЕС срещу тях.

Един дипломат от ЕС каза, че Полша и балтийските държави предупреждават другите страни-членки, че се самозалъгват, ако смятат, че облекчаването на транспорта на руските торове няма да бъде използвано като вратичка за олигарсите.

Някои държави-членки искат Световната програма по прехраната да участва в разрешаването на износа на торове за страни, които се нуждаят от това.

Припомняме, че зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция, освен разрешаване на износа на храни от украинските пристанища в Черно море, предвижда и облекчаване на износа на храни и торове от Русия, които формално не са засегнати от санкциите. На практика обаче санкциите наложени срещу руските кораби и обработката и застраховането на руски товари блокират този износ.

Полша блокира парите за Украйна

Полша блокира парите за Украйна

От блокадата страда и Унгария