Полша отказа в сряда вечерта да подкрепи пакетно споразумение за отпускане на 18 милиарда евро помощ от Европейския съюз за Украйна, както и две на вид несвързани, но на практика свързани решения за Унгария поради опасения относно отделен план за минимална ставка на корпоративния данък, са заявили четирима дипломати от ЕС пред европейската редакция на "Политико".

"Цари голямо разочарование от това, че Полша застрашава помощта за Украйна, като блокира минималния данък", каза дипломат от ЕС, описвайки този ход като "поредна ситуация на вземане на заложници".

Четирите отделни въпроса — подкрепата за Украйна, планът за разходите на Унгария по Фонда за възстановяване след пандемията, решението за замразяване на средства от 6,3 милиарда евро за Будапеща и данъчната реформа — бяха част от пакетно споразумение, което трябва да се приеме в четвъртък.

Първоначален краен срок в сряда до 17:00 ч. беше удължен до 20 ч. по искане на Полша. Когато и този срок беше пропуснат, чешкият премиер Петер Фиала, чиято страна е ротационен председател на Съвета, направи опит в последния момент да убеди своя полски колега Матеуш Моравецки да отстъпи. Фиала обаче не постигна успех. Очакванията са сега Моравецки да отнесе въпроса до срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, казаха дипломати, въпреки че тази тема официално не е в дневния ред.

Крайният срок за приемане сега е удължен до четвъртък, без точен час, казаха дипломати. Съгласно условията на пакета, ако на един от четирите елемента бъде наложено вето, например за минималната данъчна ставка от Полша, всичките четири въпроса няма да бъдат одобрени.

Полша блокира минималната данъчна ставка от месеци, преди да даде вид, че отстъпва, когато получи одобрението на своя план за възстановяване.

След това беше ред на Унгария да натисне спирачките, докато не свали ветото си в понеделник. Но Варшава изрази резерви в последния момент в понеделник на среща на посланиците на ЕС.

"Това е като в провалена връзка: продължават да обещават, че следващия път ще е различно, но дълбоко в себе си знаем, че ще бъдем наранявани отново и отново", каза друг дипломат от ЕС.

Полското правителство не отговори на искане за коментар.

Полша развява бял флаг в спора за върховенството на закона с ЕС, за да отключи 35 млрд. евро

Полша развява бял флаг в спора за върховенството на закона с ЕС, за да отключи 35 млрд. евро

"Политико": Парите говорят