Унгария ще продължи да се противопоставя на плана на Европейския съюз за предоставяне на помощен пакет в размер на 18 милиарда евро на Украйна през 2023 г. Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Асошиейтед прес".

Позицията на Будапеща вероятно ще доведе до запазване на напрежението между ЕС и националистическото унгарско правителство на фона на споровете за спазването на демократичните стандарти в страната.

В интервю за държавното радио унгарският премиер призна, че Украйна има нужда от помощ, за да финансира жизненоважни сектори и услуги. Той обаче подчерта, че ще блокира плана на ЕС за осигуряване на финансова подкрепа чрез вземането на общ заем от всички държави членки.

"Въпросът е как да помогнем на Украйна. Едното предложение е чрез използването на бюджетите на страните членки за вземане на нов общ заем, който да се използва за Украйна. Ние не подкрепяме това, защото не искаме ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави, вместо да бъде общност от страни, които си сътрудничат", посочи Орбан.

Унгария дава 187 млн. евро помощ на Украйна, но с условие

Унгария дава 187 млн. евро помощ на Украйна, но с условие

Страната отказва да участва в съвместни заеми на ЕС

Той предложи всяка от 27-те държави членки на ЕС да използва средства от собствения си бюджет, за да предостави помощ на Украйна чрез двустранни споразумения.

"Няма да приемем другия план, няма да се съгласим с него, а без нас той няма да се осъществи", категоричен бе унгарският премиер.

По-рано Орбан съобщи, че Будапеща е готова да отпусне на Украйна 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от собствения си бюджет при двустранни условия - сума, която според него няма да окаже съществена вреда на националните интереси на Унгария.

Пакетът от помощи за Украйна е един от няколкото основни приоритета за ЕС, които правителството на Унгария блокира или забави през последните месеци.

Някои служители в Брюксел подозират, че Будапеща използва ветото си върху пакета, както и противопоставянето си на подписването от ЕС на минимална ставка на корпоративния данък, като лост за оказване на натиск върху блока в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране, замразени заради опасенията във връзка с върховенството на закона и корупцията в страната.

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Будапеща е готова да блокира инициативата