Европейската комисия предложи пакет за подкрепа за Украйна на стойност до 18 милиарда евро през 2023 г., но Унгария заяви, че няма да допринесе за общоевропейската помощ, която ще бъде под формата на силно преференциални заеми, предава Ройтерс.

"Това показва истинската солидарност на ЕС", написа в "Туитър" украинският президент Володимир Зеленски, след като Европейската комисия разкри своя план. "Заедно ще устоим на агресията на Русия, заедно ще възстановим Украйна, заедно ще бъдем в ЕС".

Предложението обаче се сблъска със съпротива от Унгария, дори преди съобщението на Комисията.

"Заявих ясно, че Унгария е готова да подкрепи Украйна, но ние не желаем да участваме в нов заем, който да бъде взет от ЕС", каза финансовият министър Михали Варга в изявление във вторник.

Комисията каза, че подкрепата на ЕС, средно 1,5 милиарда евро на месец, ще помогне да се покрият голяма част от краткосрочните нужди на Украйна от финансиране за 2023 г., които Киев и Международният валутен фонд са оценили на 3-4 милиарда евро на месец.

Това би помогнало на Украйна да осигури макрофинансова стабилност, да поддържа функционирането на критични обществени услуги и да подпомогне възстановяването на ключова инфраструктура, разрушена във войната с Русия.

За да осигури средствата за заемите, които Украйна ще трябва да върне в рамките на 35 години, Комисията ще вземе заеми на капиталовите пазари.

Нейните предложения за пакета ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и 27-те държави-членки на ЕС.

Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, каза, че Будапеща е готова да плати своя дял от финансовата подкрепа за Украйна, но би предпочела да я даде двустранно, отколкото схема, подобна на съвместните заеми, за които ЕС се договори, за да подкрепи своите икономики през пандемията от COVID-19.

"Сега те отново искат от нас да одобрим нещо, с което никога не сме били съгласни по принцип", каза той на брифинг в Будапеща. "Има съвместно вземане на решения, така че ако не сме съгласни с това, това решение не може да бъде взето."

Орбан, консервативен националист, е един от малкото европейски лидери, поддържащи добри отношения с руския президент Владимир Путин.

Запитан за позицията на Унгария относно предложението за Украйна, еврокомисарят Валдис Домбровскис каза на пресконференция: "Ние ще обсъдим... какви опасения има Унгария във връзка с това предложение и се надявам, че ще излезем с решение".

Унгария се споразумя окончателно с "Газпром" за отложеното плащане

Унгария се споразумя окончателно с "Газпром" за отложеното плащане

Пренасочват доставките на газ за Унгария към тръбопровода "Турски поток"