Унгария се споразумя окончателно с руския "Газпром" да пренасочи доставките на газ за Унгария към тръбопровода "Турски поток". 

Страните финализираха и условията на механизъм за отложено плащане.

Това каза в сряда унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

След разговори с Алексей Милер, ръководител на руския държавен монополист за природен газ Газпром в Москва, Сиярто също каза, че Унгария продължава да се противопоставя на всякакви европейски санкции, засягащи доставките на газ и свързаните с тях дейности.

Унгария се споразумя с "Газпром" да отложи плащанията

Унгария се споразумя с "Газпром" да отложи плащанията

Будапеща е изправена пред дупка в бюджета

Припомняме, че в началото на месеца, унгарският държавен търговец на енергия MVM постигна споразумение с "Газпром" относно възможността за отлагане на плащанията за газ през следващата зима.

Унгария спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руския газ.

Унгария съветва ЕС да се въздържа от още "страхотни" идеи за енергийни санкции

Унгария съветва ЕС да се въздържа от още "страхотни" идеи за енергийни санкции

Сиярто упрекна мерките на Брюксел за енергийната криза в Европа