Унгарският държавен търговец на енергия MVM е постигнал споразумение с "Газпром" относно възможността за отлагане на плащанията за газ през следващата зима, съобщават унгарските медии.

Според "Блумбърг" сделката ще увеличи финансовата гъвкавост на MVM Group.

Унгария спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие.

"Газпром" постави под въпрос транзита на газ през Украйна

"Газпром" постави под въпрос транзита на газ през Украйна

Ако "Нафтогаз" не оттегли иска в арбитражен съд, Кремъл ще наложи санкции, а Газпром ще спре да плаща

При 300 евро (292 долара) за мегаватчас това би възлизало на 3,5 милиарда евро до 4,5 милиарда евро, посочиха от министерството. Споразумението е между "Газпром" и унгарската държавна енергийна компания MVM Zrt.

Увеличаващите се плащания за енергия засилват опасенията за състоянието на икономиката на Унгария. 

Допълнителните покупки на газ, според оценки на правителството, ще струват 740 милиарда форинта, или 1,7 милиарда долара, а това ще увеличи дупката в държавния бюджет до 6,1% от БВП.

В началото на септември стана известно, че Унгария е подписала споразумение с Русия за допълнителни газови доставки. Става дума за нови до 5,8 милиона кубически метра газ на ден.

Унгария постави условие, за да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Унгария постави условие, за да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Страната е против налагането на наказателни мерки, засягащи енергетиката

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руския газ.