Унгария не може да подкрепи планирания осми санкционен пакет на Европейския съюз срещу Русия, ако той съдържа енергийни санкции. За това предупреди началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Вчера Европейската комисия предложи нови санкции срещу Русия, включително по-строги търговски ограничения, разширени санкционни списъци срещу лица и организации, които продължават да подкрепят Русия, както и таван на цената на петрола за трети страни.

Предложените санкции не отговарят на по-тежките мерки, сред които забраната за внос на руски диаманти, поискани от Полша и трите балтийски страни Литва Латвия и Естония.

Държавите от ЕС обаче трябва да постигнат единодушие, за да наложат наказателните мерки, а Орбан - техен яростен критик, заяви преди дни, че санкциите на ЕС са имали "обратен ефект" и са повишили цените на енергията, нанасяйки удар на европейските икономики.

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

С нови забрани за внос на руски продукти блокът лишава Москва от 7 млрд. евро приходи

Унгария вече направи много за поддържане на европейското единство, но ако има енергийни санкции в пакета, тогава ние не можем и няма да го подкрепим, категоричен бе Гергели Гуляс на брифинг.

"Очакваме окончателен, пълен списък със санкции и тогава можем да преговаряме за това. Унгария не може да подкрепи енергийни санкции", отново подчерта той.

Правителството на Унгария води преговори с Европейската комисия и за осигуряване на милиарди евро от фондовете на ЕС, блокирани поради опасения за върховенството на закона в страната.

Гуляс посочи, че очаква да бъде постигнато споразумение по въпроса, тъй като Будапеща е готова да изпълни всички свои ангажименти, поети към ЕК.

Орбан се готви за дълга война в Украйна и недоволства от обратния ефект на санкциите

Орбан се готви за дълга война в Украйна и недоволства от обратния ефект на санкциите

Унгарският премиер обясни защо падат правителства в Европа