Правителството на Унгария ще внесе нови закони в парламента следващата седмица, за да сложи край на противопоставянето с Европейската комисия и да отключи достъпа до еврофондовете, каза в събота началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, Гергели Гуляш, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия ще препоръча спиране на милиарди евро, предназначени за Унгария поради опасения за корупция, казаха двама служители пред Ройтерс в сряда, което би било първото подобно действие срещу правителството на Орбан.

В четвъртък голямо мнозинство от депутатите от ЕС гласуваха доклад за увреждането на демокрацията в Унгария от правителството на Орбан, който е на власт от 2010 г., засилвайки натиска върху ЕК да ограничи финансирането за източноевропейската страна.

Надявайки се да сложи край на безизходицата, която оказа натиск върху стойността на форинта и унгарските облигации, Будапеща обяви, че ще създаде антикорупционен орган и работна група с неправителствени групи, които да наблюдават изразходването на средствата от ЕС.

"Правителството прие някои от исканията на Европейската комисия, или в областите, където не можахме да ги приемем, успяхме да постигнем компромис, който е задоволителен и за двете страни", каза Гергели Гуляш на брифинг за медиите.

"На днешната среща правителството обсъди тези ангажименти и ги одобри", каза той, добавяйки, че правителството на Орбан ще поиска от парламента да приеме съответното законодателство чрез бърз процес.

Новите закони се планира да влязат в сила през ноември, което според Гуляш може да отбележи края на наказателните действия срещу Унгария и да отблокира достъпа до милиарди евро.

"Вместо взаимно недоверие, конструктивната поредица от преговори с Комисията през последните два месеца може да се разглежда като стъпка към взаимно доверие", каза Гуляш, добавяйки, че Унгария очаква решението на ЕС със "съвършено спокойствие".

В Унгария е имало най-много нередности при изразходването на средства от ЕС през периода 2015-19 г. в целия блок, според агенцията на ЕС за борба с измамите. Брюксел отдавна призовава за прозрачност, конкуренция и отчетност в унгарските обществени поръчки.

България и Унгария: Рискове от проруски съюз в ЕС

България и Унгария: Рискове от проруски съюз в ЕС

Филип Фолкман-Шлук: И точно от това ЕС и Украйна нямат нужда