Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна. Това заяви премиерът Виктор Орбан пред парламента, съобщава "Ройтерс".

Той разкритикува остро санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, които според него повишават цените на енергията.

По думи на Орбан наказателните мерки на ЕС са имали "обратен ефект".

Унгарският премиер отбеляза, че по тази причина не било изненада, че правителствата в Европа падат, имайки предвид изборите в Италия в неделя, които очертаха Джорджия Мелони като първата жена министър-председател на страната начело на нейното най-дясно правителство от Втората световна война насам.

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Унгария щяла да има достатъчно газ през зимата

През юли Орбан заяви, че ЕС се е "прострелял в белите дробове" с необмислени икономически санкции срещу Русия, които, освен ако не бъдат отменени, рискуват да унищожат европейската икономика.

Унгария е една от най-проруски настроените страни в ЕС, силно зависима от руския газ и петрол. Русия строи и ядрен реактор за Унгария. Будапеща задържа един от пакетите от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски петрол, докато не договори освобождаване за себе си.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 27-членният Европейски съюз се споразумя за седем пакета от санкции, които включват замразяване на активи и забрани за издаване на визи за руски олигарси и длъжностни лица, контрол на износа, замразяване на активи на централната банка, изваждане на руски банки от системата SWIFT и забрана за внос на руски въглища и петрол.

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

Това само щяло да задълбочи кризата с енергийните доставки