Опитите Русия да бъде отслабена не успяха. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от ТАСС.

В момента срещу Русия са в сила 11 000 санкции, но войната продължава и опитите да се отслабят руснаците не се увенчаха с успех, изтъкна той.

Унгарският премиер настоя за промени в санкционната политика на ЕС, особено спрямо Русия, в противен случай "ситуацията в Европа няма да бъде лесна".

Politico: Атаката на Путин срещу демокрацията успява. Погледнете Европа!

Politico: Атаката на Путин срещу демокрацията успява. Погледнете Европа!

Есента може да се окаже "гореща"

По негови думи, ако Старият континент остане без енергия, ще трябва да я внася от други места, което той определи като по-скъпоструващ вариант.

Орбан увери, че Унгария ще има достатъчно газ през зимата и няма нужда да спира производството в заводите в страната.

Енергията ще стигне за всички и всеки, който иска да инвестира и да произвежда, може да дойде и да инвестира тук, добави той.

Коментарът на Орбан идва само дни, след като беше съобщено, че Будапеща може да блокира удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия освен ако някои от условията й не бъдат изпълнени.

През последните години контактите между лидерите на Русия и Унгария са регулярни. 

Унгария е една от най-проруски настроените страни в ЕС, силно зависима от руския газ и петрол. Русия строи и ядрен реактор за Унгария. Будапеща задържа един от пакетите от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски петрол, докато не договори освобождаване за себе си.

Напук на ЕС: Унгария засилва сътрудничеството с Русия

Напук на ЕС: Унгария засилва сътрудничеството с Русия

Будапеща преговаря за закупуване на още 700 млн. куб. м газ