Русия започна да доставя допълнителни количества газ за Унгария, като за целта руският газов монополист увеличи количествата насочени към Унгария през газопровода "Турски поток",което трябва да реши проблемите с енергийните доставки на страната през зимата, предава американската агенция "Блумбърг".

Според външния министър на Унгария Петер Сиярто , от 12 август "Газпром" е увеличил доставките с 2,6 милиона кубически метра на ден, като се очаква тези обеми да бъдат запазени до края на месец август. За доставка на газ Русия използва "Турски поток", който минава през Турция, България и Сърбия.

Министърът допълни, че в момента се водят преговори за осигуряване на допълнителни доставки за септември. Унгария иска да закупи 700 милиона кубични метра природен газ допълнително над обемите, вече договорени с "Газпром", за да увеличи запасите си от синьо гориво.

От май "Газпром" изгаря непродадени количества природен газ в контролирано горене близо до компресорната станция Портовая и едноименния LNG терминал, припомня Bloomberg.

Напук на ЕС: Унгария засилва сътрудничеството с Русия

Напук на ЕС: Унгария засилва сътрудничеството с Русия

Будапеща преговаря за закупуване на още 700 млн. куб. м газ