Русия и Унгария продължават да си сътрудничат въпреки трудната международна ситуация и санкционния натиск върху Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща с унгарския си колега Петер Сиярто, съобщава ТАСС.

"Въпреки трудната международна обстановка, въпреки желанието на някои от нашите партньори да засилят санкционния натиск върху Русия, нашето взаимодействие продължава и миналата година успяхме да преодолеем рецесията, причинена от пандемията, и да постигнем увеличение от над 25% в нашия търговски оборот", изтъкна руският дипломат.

Той посочи, че Москва и Будапеща имат намерение да реализират съвместни проекти в областта на енергетиката и транспорта.

Унгария упрекна ЕС, че мисли повече за санкциите срещу Русия, отколкото за мира в Украйна

Унгария упрекна ЕС, че мисли повече за санкциите срещу Русия, отколкото за мира в Украйна

Брюксел бил зает с поредния пакет от санкции вместо с изграждането на мира

Отбелязваме взаимната решимост на руско и унгарското ръководство да насърчаваме своето взаимодействие, своето партньорство, включително изпълнението на големи съвместни проекти в енергетиката, транспорта и други области, отбеляза Лавров и се обърна към Сиярто: Така че смятам Вашето посещение за абсолютно навременно, включително за да продължим нашия основан на доверие обмен на мнения по регионални и международни въпроси.

Унгарското външно министерство съобщи, че Сиярто ще се срещне и с руския вицепремиер Александър Новак, вицепремиера Денис Мантуров, както и ще обсъди допълнително закупуване на 700 милиона кубически метра газ за Унгария.

След срещата на двамата външни министри в Москва Сиярто уточни, че не е обсъждал възможността за среща между премиера на страната Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

Унгария не иска да я поучават за Русия и се дразни на Украйна

Унгария не иска да я поучават за Русия и се дразни на Украйна

Според Будапеща критиката на Германия е несправедлива

"Що се отнася до среща на върха, аз нямам такова нареждане. Разпореждането до мен относно преговорите в Москва се отнася само за закупуване на газ", подчерта той.

През последните години контактите между лидерите на Русия и Унгария са регулярни. Последната среща между Путин и Орбан се проведе в Москва в началото на февруари.

Унгария е една от най-проруски настроените страни в ЕС, силно зависима от руския газ и петрол. Русия строи и ядрен реактор за Унгария. Будапеща задържа един от пакетите от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски петрол, докато не договори освобождаване за себе си.