Унгария не планира да налага драстични санкции срещу Русия и не иска да я поучават за отношенията й с Москва. Това заяви посланикът на страната в Германия, цитиран от ТАСС.

Никой не трябва да ни поучава за отношенията ни с Русия, подчерта Петер Гьоркс в интервю за в. "Велт".

Ние знаем от нашата история, че пряка война с Русия на наша територия трябва да се избягва с всички възможни средства, категоричен бе той.

Дипломатът посочи, че Унгария зависи повече от другите страни от руските енергийни доставки.

"Няма да налагаме драстични санкции. Ние сме против спирането на вноса на енергия. Нуждаем се от време и пари, за да намалим зависимостта от Русия", заяви той.

Унгария се разсърди на Германия за бързането с петролното ембарго срещу Русия

Унгария се разсърди на Германия за бързането с петролното ембарго срещу Русия

Напомня, че решението трябва да е в интерес на всички членки на ЕС

Според него критиката на Германия е несправедлива.

Критичните коментари на Украйна са дразнещи, тъй като Унгария прави много за Украйна, изтъкна дипломатът.

По-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария няма да подкрепи санкциите срещу Русия, които биха навредили на европейската икономика и на домакинствата. Той отхвърли упреците на европейски депутати, напомняйки, че Унгария е подкрепила всичките шест кръга санкции, правейки "всичко, за да запази европейското единство".

Унгарски високопоставен служител: Няма нужда от още санкции срещу Русия, а от преговори

Унгарски високопоставен служител: Няма нужда от още санкции срещу Русия, а от преговори

Русия въпреки санкциите оцелявала

Унгария е една от най-проруски настроените страни в ЕС, силно зависима от руския газ и петрол. Русия строи и ядрен реактор за Унгария. Будапеща задържа последния пакет от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски петрол, докато не договори освобождаване за себе си.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 27-членният Европейски съюз се споразумя за шест пакета от санкции, които включват замразяване на активи и забрани за издаване на визи за руски олигарси и длъжностни лица, контрол на износа, замразяване на активи на централната банка, изваждане на руски банки от системата SWIFT и забрана за внос на руски въглища и петрол.