Русия обеща да продължи доставките на газ за Унгария и увери, че "Газпром" ще изпълни договорните си задължения към страната, каза унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за местното обществено радио, цитиран от Ройтерс.

В отговор на западните санкции, наложени на Москва след нахлуването й в Украйна, руският държавен енергиен гигант "Газпром" намали доставките на датската Orsted, както и на Shell Energy по договора за доставка на газ за Германия.

"Газпром" също така прекъсна доставките за нидерландската газова компания GasTerra, както и за България, Полша и Финландия, заради отказа им да извършват плащания за руски газ в рубли по нова схема

Сиярто каза, че главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер и руският вицепремиер Александър Новак са го уверили в телефонен разговор, че компанията ще изпълни задълженията си към Унгария, определени в нейния договор, каза Сиярто.

Министърът не каза кога е проведен този разговор. Външното министерство не отговори веднага на искане за коментар.

Съгласно споразумение с "Газпром", подписано миналата година, Унгария получава 3,5 милиарда кубически метра газ годишно през България и Сърбия съгласно дългосрочното си споразумение с Русия и още един милиард кубически метра газ от Австрия. Договорът е валиден за 15 години, с опция за промяна на закупените количества след 10 години.

Сиярто каза също в неделя, че енергийната сигурност на Унгария, включително доставките на газ, са стабилни и че газът се доставя регулярно според договора, по график и без никакви смущения.

След Германия, Австрия и Чешката република също съобщиха за намалени доставки на газ, а се разбра и че Франция не е получавала природен газ от Русия по тръбопровод от 15 юни, потвърди в петък мрежовият оператор GRTgaz.

Също така италианската компания ENI заяви, че ще получи само половината от заявените обеми от "Газпром". Италианската държавна енергийна борса потвърди предупреждението на "Газпром" за продължаващите ограничения, но не даде повече подробности. Италия може да обяви "състояние на повишенa готовност" заради свиването на газовите доставки следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването на газ.

Орязване на доставките на газ доведе до рязко повишение на цените, като нa 16 юни цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни. Всичко това се случва на фона на рано настъпилата гореща вълна в Европа.

В неделя Германия обяви допълнителни стъпки за повишаване на нивата на съхранение на газ, за ​​да се подготви за следващия зимен сезон, когато се опасява, че Русия може да намали или дори напълно да спре доставките.

Русия спира газа и по "Турски поток" за седмица

Русия спира газа и по "Турски поток" за седмица

Германия, Австрия, Чехия, Франция и Италия са с намалени доставки