Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в неделя, че страната му ще ограничи използването на газ за производство на електроенергия на фона на опасенията за възможни недостиг, причинен от намаляване на доставките на синьо гориво от Русия, предава Associated Press.

Германия се опитва да запълни своите газови хранилища възможно най-много преди зимните месеци, когато газът е по-необходим като гориво за отопление.

Хабек каза, че Германия ще се опита да компенсира този ход чрез увеличаване на използването на въглища - по-замърсяващо изкопаемо гориво.

"Това е неприятно, но в тази ситуация е просто необходимо да се намали потреблението на газ", каза той.

Въпреки че ситуацията на газовите пазари се изостри през последните дни, складовете все още могат да компенсират недостига от Русия с покупки от други места. Въпреки това Хабек каза, че ситуацията е сериозна.

Руската газова компания "Газпром" обяви миналата седмица, че намалява доставките по газопровода "Северен поток 1" по технически причини. Хабек каза, че смята, че този ход е политически мотивиран.

Германия преговаря с ЕК и Канада за турбината за "Северен поток 1" под санкции

Германия преговаря с ЕК и Канада за турбината за "Северен поток 1" под санкции

Обявеното вчера от Газпром намаляване на доставките доведе до поскъпване на природния газ на европейските борси с 3%

След Германия, Австрия и Чешката република също съобщиха за намалени доставки на газ, а се разбра и че Франция не е получавала природен газ от Русия по тръбопровод от 15 юни, потвърди в петък мрежовият оператор GRTgaz.

Също така италианската компания ENI заяви, че ще получи само половината от заявените обеми от "Газпром". Италианската държавна енергийна борса потвърди предупреждението на "Газпром" за продължаващите ограничения, но не даде повече подробности. Италия може да обяви "състояние на повишенa готовност" заради свиването на газовите доставки следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването на газ.

Орязване на доставките на газ доведе до рязко повишение на цените, като нa 16 юни цената на природния газ на борсата в Амстердам (TTF) достигна 135 евро (264 лв) - това е 62% поскъпване за два дни. Всичко това се случва на фона на рано настъпилата гореща вълна в Европа.

Израел и ЕС подписват сделка за износ на природен газ

Израел и ЕС подписват сделка за износ на природен газ

ЕС търси нови източници на доставки в опит да намали зависимостта си от руската енергия