Руската компания "Газпром" потвърди, че е прекъснала напълно доставките на газ за Нидерландия, тъй като страната отказа да плаща за синьото гориво в рубли. Москва изисква това от западните си партньори на фона на наложените срещу нея икономически санкции заради войната с Украйна, информира руската служба на Би Би Си.

В съобщение на "Газпром", публикувано във вторник сутринта, се казва, че "към края на работния ден на 30 май "Газпром експорт" не е получил плащане за доставките на газ през април от GasTerra B.V.". в съответствие с указа на президента Владимир Путин, според който купувачите в западните страни, признати за "неприятелски", трябва да плащат за гориво в рубли.

Решението на "Газпром" означава, че до 1 октомври тази година, когато изтича настоящият договор, Нидерландия няма да получи приблизително два милиарда кубически метра газ. Според руската агенция "Интерфакс", която се позовава на справочника на British Petroleim, през 2020 г. Нидерландия е имала нужда от 36,6 милиарда кубически метра газ, от които руското гориво е било 11,8 милиарда кубически метра.

Призиви в Нидерландия да се пести енергия и газ

Призиви в Нидерландия да се пести енергия и газ

Ограничаване на потреблението

Следващата европейска страна, която ще остане без руски газ, може да бъде Дания - нейните власти също отказаха да плащат за газ в рубли. В понеделник най-големият доставчик на газ в Дания, Ørsted, предупреди за риск от прекъсване на доставките на гориво.

По-рано "Газпром" вече беше спрял доставките на газ за Финландия (тази страна беше лишена и от руския ток), Полша и България. Financial Times изчислява, че тези страни трябваше да получат 16% от газа, който Русия възнамеряваше да продаде на европейските потребители в началото на годината.

Същността на схемата, която Кремъл налага на "неприятелските" страни (в частност целия ЕС) е, че те трябва да плащат за газ в чуждестранна валута - както е предписано в договорите - но не по европейската сметка на Газпром, а по своя собствена сметка в руската "Газпромбанк". Такива сметки вече са открити от 10 държави, една от тях може да е Италия, пише "Блумбърг". Засега само Унгария се е съгласила официално с руската схема.

Русия удължи подаването на газ за Германия за срок от 90 дни

Русия удължи подаването на газ за Германия за срок от 90 дни

Спорът за плащането в рубли спря доставките на газ за няколко държави