Решенията за петролното ембарго срещу Русия трябва да се вземат в интерес на всички страни членки на Европейския съюз. Това заяви министърът на правосъдието на Унгария Юдит Варга.

Тя подчерта, че ЕС трябва да предложи "решения", преди да приложи санкции.

Преди срещата на министрите в Брюксел Варга посочи, че в изказванията на германския министър на икономиката Роберт Хабек липсват "европейските ценности на сътрудничество, основано на култура на консенсус и взаимно уважение".

Тя добави, че Будапеща е изразила загрижеността си относно доставките на петрол по "прозрачен" начин и бе категорична, че въпросът не може да бъде разглеждан с "изключващ тон".

Германия иска петролно ембарго срещу Русия със или без Унгария

Германия иска петролно ембарго срещу Русия със или без Унгария

Това е заявил министърът на икономиката на страната

Версайската декларация, която беше приета от лидерите на ЕС в началото на март, подчертава, че санкциите срещу руската енергетика могат да бъдат наложени само ако се зачита правото на всяка страна на собствен енергиен избор, изтъква министърът на правосъдието.

По-рано днес германският вицепремиер и министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е разочарован, че ЕС все още не се е споразумял за петролно ембарго срещу Русия и добави, че Германия е готова да се откаже от участието на Унгария в него, за да ускори предложената забрана.

Литва: Само една държава държи за заложник ЕС за ембаргото на руския петрол

Литва: Само една държава държи за заложник ЕС за ембаргото на руския петрол

Дипломати разкриха, че това е Унгария

Унгария засега твърдо се противопоставя на въвеждането на петролно ембарго срещу Русия, като се мотивира с това, че страната е силно зависима от руския петрол, който се доставя до страната по тръбопровода "Дружба", построен по времето на социализма и Варшавския договор. Будапеща се мотивира с това, че страната няма излаз на море, за да може да доставя петрол от друго място.

В същото положение са и Чехия, и Словакия, като тяхната позиция е по-мека и те са склонни на преговори по въпроса.

България също заяви, че би наложила вето на подобни санкции, ако в тях не се предвижда изключение и за нашата страна, която въпреки, че се намира на море, има само една рафинерия, която е настроена да преработва руски петрол сорт "Уралс". Различните видове петрол в света нямат еднакво съдържание и се налага технологична пренастройка на системите.