Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат нови санкции срещу Русия в отговор на решението на Владимир Путин да обяви мобилизация, вече не толкова завоалираните му ядрени заплахи срещу Запада и откритата му заявка да анексира още няколко региона на Украйна след така наречените "референдуми" в територии, частично окупирани от руската армия.

Новият пакет от европейски санкции рискува да има символичен и декларативен характер, пише руската редакция на BBC. За шест месеца война Европа прекъсна повечето търговски и финансови връзки с Русия и наличните инструменти са силно ограничени.

След шест и половина пакета от санкции ЕС остана с два коза: таван на цените на петрола и таван на цените на руския газ. На първата се противопоставя малцинство, а на втората - мнозинство в ЕС, тъй като мерките са трудни за изпълнение и рискуват да доведат до петролна и газова блокада от страна на Кремъл през предстоящата зима.

Обсъждането на санкциите започна в петък и трябва да приключи до срещата на върха на 27-те лидери на ЕС в Прага на 6-7 октомври. В основата на новия пакет може да залегне разширяване на списъка със санкции за физически лица и компании, както и таван на цената на руския петрол.

ЕС вече наложи ембарго върху руския петрол, което влиза в сила от декември месец, но не се отнася за доставките по тръбопроводи. Европа също така забрани застраховането на доставките на петрол от Русия.

САЩ се опасяваха, че европейското ембарго ще доведе до скок на световните цени, и предложиха алтернатива - таван на цените на руския петрол. В отговор Путин заяви, че ако това се въведе, Русия ще спре да доставя всичко: петрол, петролни продукти, газ.

Според някои страни от ЕС поредният пакет от европейски антируски санкции трябва да включва изключване на "Газпромбанк" от SWIFT, ограничаване на сътрудничеството с Русия в областта на ядрената енергетика и разширяване на санкциите в областта на енергетиката, съобщи Bloomberg.

"Полша, Ирландия и трите балтийски държави настояват ЕС да разшири санкциите си срещу руската енергетика, като включи забрана за втечнен газ и ограничения върху сътрудничеството в областта на ядрената енергетика", съобщава агенцията.

Предложенията включват и изключването на повече банки от международната платежна система SWIFT, като се започне с Газпромбанк". Освен това санкциите могат да включват по-строги ограничителни мерки, свързани със сделки с криптоактиви и ограничения върху застрахователните услуги, отбеляза агенцията.

The Financial Times също съобщава за започнали вече разговори на ниво ЕК за следващия пакет от санкции срещу Русия. Според FT Полша и балтийските държави са разпространили свой собствен списък с мерки срещу Русия, който включва санкции върху информационните технологии, банковото дело и доставките на диаманти.

Не е сигурно, че всички 27 държави ще се съгласят за ограничаване на цената на руския петрол, особено след като последният път позицията на Унгария против, забави приемането на решението за ембарго, а и самото решение бе взето половинчато.

Този път Унгария е не по-малко решителна. В сряда премиерът Виктор Орбан е разговарял при закрити врата със своята партия и е поискал от нея да постигне премахване на европейските санкции срещу Русия най-късно до Нова година, съобщи проправителственият вестник Magyar Nemzet, позовавайки се на свои източници. Партийната линия на Орбан е в разрез с общоевропейската.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по-голяма подкрепа за Украйна и натиск върху Русия. Тя заяви решителност санкциите да останат.

"Сега е моментът за решителност, а не за отстъпки", заяви тя в годишното си послание към Европейския парламент и 450-те милиона граждани на ЕС-27 и то още преди Путин отново да вдигне залозите и да обяви частична мобилизация.

Ако се съди по предварителните обсъждания на тавана на цените на петрола, Европейската комисия трудно ще убеди Унгария и съседните ѝ страни, които са напълно зависими от доставките на руски петрол, да поемат риска преди отоплителния сезон и да проверят дали Путин е блъфирал със заплахата да прекъсне всички доставки.

Още по-малко вероятно е да се приемат и по-радикалните предложения за нов пакет от санкции, които изтекоха в медиите. Сред тях са: забрана за внос на руски диаманти, криминализиране на подпомагането на заобикалянето на санкциите и конфискация в Европа на руски активи на стойност 330 млрд. Евро.