Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Украйна призоваха диамантите от Русия да бъдат определени като "кървави диаманти" заради ситуацията в Украйна. Това съобщи New York Times.

Русия печели милиарди долари от търговията с тях. "Постъпленията от този добив облагодетелстват тази държава, която води преднамерена, непровокирана и неоправдана война", цитира изданието служител на Държавния департамент на САЩ пред председателя на Кимбърлийския процес, който се занимава с въпроса за "диаманти, идващи от страни във въоръжен конфликт".

Според вестника някои страни вече са забранили вноса на руски необработени диаманти, но диаманти от Русия все още се намират на Запад.

Ембарго от Русия: Западни компании няма да добиват нефт, газ, злато и диаманти

Ембарго от Русия: Западни компании няма да добиват нефт, газ, злато и диаманти

Руските железници ще добиват приоритетно чакъл

По-голямата част от диамантите се изпращат за обработка в чужбина. По-специално в Индия, която не наложи забрана на руските минерали. Твърди се, че след обработката маркировката се променя и камъните се обозначават като такива с индийски произход.

От пресслужбата на руското Министерство на финансите съобщават за вестника, че приходите от продажбата на диаманти са използвани за строителство на пътища, училища и болници. Извършват се и плащания към институционални и частни инвеститори. Също така в писмото си агенцията нарича "политическа демагогия" опитите на западните правителства да дадат на руските диаманти статут на "кървави диаманти".

Въпросът за присъждането на статут на "кървави диаманти" на руските диаманти беше повдигнат още на срещата на Кимбърлийския процес през юни. След това обаче решението, което според правилата на организацията трябва да е единодушно, беше блокирано от Русия, Беларус и Китай.

САЩ постави в черния списък руски корабостроителни и диамантени компании

САЩ постави в черния списък руски корабостроителни и диамантени компании

Последните санкции са насочени срещу руските държавни предприятия, United Shipbuilding Corp и диамантената компания Алроса