Компромис между Унгария и Европейския съюз.

Снощи Будапеща успя да накара страните от ЕС да намалят сумата на еврофинансирането за страната, предложена за замразяване, в замяна на отмяна на ветото на Унгария върху пакета от помощ за Украйна, съобщава "Политико".

Унгария беше напът да загуби 7,5 милиарда еврофондове поради опасения, че парите може да подпомогнат корупцията в страната. В знак на протест Будапеща блокира както пакета на ЕС в размер 18 милиарда евро за Украйна, така и минималната ставка на корпоративния данък.

Освен това беше одобрен разходният план на Унгария за нейните фондове за възстановяване от пандемията - общо 5,8 милиарда евро безвъзмездни средства, които по подобен начин бяха замразени за година и половина поради опасения по отношение на демокрацията в страната. Държавите членки обаче обаче поставиха одобрението под условие, заявявайки, че Будапеща трябва да завърши 27 реформи за борба с корупцията и съдебна независимост, преди да получи средствата.

ЕК отново мисли за еврофондовете на Унгария

ЕК отново мисли за еврофондовете на Унгария

Брюксел и Будапеща търсят взаимни отстъпки

Този резултат е победа за унгарския премиер Виктор Орбан, който от месеци загатваше, че може да използва вето, за да се наложи за еврофондовете от Брюксел. В негова полза бяха два фактора - система на ЕС, която изисква пълно единодушие на страните членки по важните решения, както и силното желание на Съюза да запази своята фасада на единство, докато наблизо се води война.

Въпреки това решението означава, че Унгария може да загуби милиарди от очакваните средства в момент, когато икономиката ѝ е разклатена. Няма гаранция, че страната ще успее да изпълни обещанието си да приеме 27-те реформи в областта на върховенството на закона, необходими за деблокиране на средствата за възстановяване от пандемията и за размразяване на редовните фондове на ЕС.

За ЕС споразумението ще донесе известно облекчение по отношение на Украйна. Изминаха седмици, откакто Европейската комисия за първи път обеща да даде на Киев 18 милиарда евро за покриване на бюджетни дефицити през 2023 г., като разочарованието във воюващата страна се засилваше заради закъснението.

ЕК окончателно реже евросредствата за Унгария

ЕК окончателно реже евросредствата за Унгария

Реформите на Будапеща не са достатъчни

През последните дни служители се опитваха да разработят резервен план за изплащане на средствата за Украйна дори без одобрението на Унгария. Съгласно проектопредложението бе необходимо 26 държави членки да предложат индивидуални гаранции вместо гаранция, подкрепена от ЕС. Подобен ход обаче би разкрил нежелани пукнатини в подхода на ЕС към войната на Русия.

Сега, след като Европейският парламент даде одобрението си по-късно днес, ЕС може да започне плащанията на Украйна през януари.

Постигнатото споразумение проправя пътя на Унгария и да получи до 5,8 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от пандемията до 2026 г. Този ход идва, след като Полша наскоро използва същата тактика, за да получи одобрение на своите фондове за възстановяване - макар и със същите предупреждения за приемането на реформи.

Унгария остава твърдо против европейската помощ за Украйна

Унгария остава твърдо против европейската помощ за Украйна

Орбан не иска ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави

Пробивът беше постигнат на среща на посланиците на ЕС снощи, след месеци на преговори с Будапеща. Решението ще бъде формализирано в писмена процедура, приключваща в сряда.

Два крайни срока засилиха натиска и увеличиха вероятността за сделка. Първо, страните от ЕС имаха срок до 19 декември да решат дали да замразят фондовете на ЕС за Унгария поради опасения за върховенството на закона. Освен това Унгария се нуждаеше от мнозинството от страните, за да одобри плана си за възстановяване до края на годината, в противен случай щеше да загуби 70% от безвъзмездните средства.

Снощи планът за възстановяване на страната бе приет, след като получи подкрепа от квалифицирано мнозинство от страните от ЕС, равняващо се на мнозинството от страните, представляващи 65% или повече от населението на блока. Нидерландия, която често критикува отстъпването от демокрацията в Унгария, обяви, че ще се въздържи.