Европейската комисия (ЕК) трябва да излезе с нова оценка в петък за състоянието на демокрацията в Унгария, за помогне на другите 26 държави-членки на блока да решат дали да отпуснат на Будапеща средства в размер на милиарди евро, предава Ройтерс.

Опитвайки се да възстанови достъпа до парите, унгарският министър-председател Виктор Орбан е изправен пред едно от най-големите предизвикателства за 12-годишното си управление, тъй като вътрешната инфлация се очаква да се покачи до 26% този месец, цената на държавния дълг се повиши и икономиката се очаква да се забави рязко през следващата година.

Залогът е 13,3 милиарда евро, които бяха заделени от общата каса на ЕС за Унгария, но бяха блокирани поради притеснения около корупцията и липсата на съдебна независимост в страната.

Европейската комисия трябва да съобщи позицията си на Чешката република, която в момента е ротационен председател на ЕС, в писмо по-късно в петък, казаха двама служители, запознати с въпроса.

Орбан, който е на власт от 2010 г., води много ожесточени битки с ЕС по различни въпроси, включително медийни ограничения и права на ЛГБТ-хората.

Тъй като Унгария силно зависи от руския петрол и газ, той поддържа тесни връзки с Москва и многократно блокира санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.

Междувременно след като унгарският форинт спадна с 11% спрямо еврото тази година, Орбан се опита да сключи сделка с Комисията, за да осигури достъпа до средства, смятани за критични за неговата болна икономика.

По-рано Комисията препоръча замразяването на 7,5 милиарда евро, или 65% от "кохезионните фондове", отпуснати на Унгария от бюджета на ЕС до края на 2027 г., позовавайки се на рискове от корупция.

Но другите държави-членки, зависими в известна степен от Унгария, която също саботира заем от 18 милиона евро за Украйна и предложение за глобален минимален корпоративен данък - отказаха да го одобрят и принудиха изпълнителната власт на ЕС да го преразгледа отново.

Комисията също така задържа одобрението си за около 5,8 милиарда евро, предвидени за Унгария от Фонда за възстановяване на ЕС, създаден, за да помогне на държавите членки да се съвземат след кризата, предизвикана от пандемията от COVID.

Крайният срок за вземане на решение и за двата вида средства изтича в края на годината и това увеличава натиска и от двете страни, тъй като те се стремят да спечелят повече отстъпки една от друга.

Орбан предупреждава: Санкциите на ЕС срещу Русия са стъпка към война

Орбан предупреждава: Санкциите на ЕС срещу Русия са стъпка към война

За Унгария политиката на блока спрямо Москва е опасна