Страните членки на ЕС не успяха да се споразумеят за деветия пакет от санкции срещу Русия, съобщава ТАСС.

Разногласията остават, така че обсъжданията на ниво министри по санкциите ще бъдат много трудни, предупреди върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на Съвета на ЕС на ниво външни министри.

"Този ​​съвет ще бъде много дълъг и труден, защото имаме на дневен ред Иран, санкциите срещу Русия - деветия пакет, все още не сме приключили", уточни той.

"Когато аз и председателят на Комисията (Урсула фон дер Лайен) обявяваме санкциите, ние просто обявяваме предложения. Много пъти сме казвали, че Съветът е този, който решава, а министрите на 27-те страни членки имат различни подходи", допълни Борел.

ЕС работи "с пълна скорост" по деветия пакет от санкции срещу Русия

ЕС работи "с пълна скорост" по деветия пакет от санкции срещу Русия

Блокът нямало да се успокои, докато Украйна не надделее над варварската война на Путин

Що се отнася до времевата рамка на решението, първият дипломат на ЕС заяви, че "може би до края на деня, но има някои въпроси, които все още трябва да бъдат съгласувани".

Основната причина за несигурността е позицията на Унгария, която, както всички 27 страни от ЕС, има право на вето. Европейската комисия, разтревожена от развитието на "нелибералната демокрация" на Виктор Орбан, замрази помощта на ЕС на обща стойност 13,3 милиарда евро. Орбан казва, че Унгария страда тежко от санкциите (и други решения на ЕС) и настоява за обезщетение под заплахата да не гласува различни решения, които трябва да бъдат взети единодушно на междуправителствено ниво в ЕС.

Все още не е известно дали тази унгарска позиция обхваща и санкциите. "Има принципно споразумение, но все още има слон в стаята", каза високопоставен дипломат от ЕС пред Ройтерс. "Това е дипломация от типа на изнудване и би било по-добре да не я виждаме, но имаме това, което имаме", добавя той.

ЕК отново мисли за еврофондовете на Унгария

ЕК отново мисли за еврофондовете на Унгария

Брюксел и Будапеща търсят взаимни отстъпки

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел ще санкционира три руски банки и 200 физически и юридически лица като част от деветия си пакет от санкции срещу Москва.

Европейският съюз също ще "прекъсне достъпа на Русия до дронове", включително от "доставчици от трети страни като Иран", и ще наложи "нов контрол върху износа, особено за стоки с двойна употреба".

През октомври ЕК съобщи, че след приемането на последния кръг от санкции срещу Москва стойността на всички търговски ограничения спрямо страната възлиза на около 123 млрд. евро.

Тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и ЕС за 2021 г.

ЕС въвежда 9-ти пакет от санкции срещу Русия
Обновена

ЕС въвежда 9-ти пакет от санкции срещу Русия

Урсула фон дер Лайен: Русия продължава да носи смърт и опустошение на Украйна