След като страните от Европейския съюз се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Русия, стойността на всички търговски ограничения възлиза на около 123 млрд. евро, изчислява Европейската комисия.

Тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и ЕС за 2021 г.

Уточнява се, че под тази сума ЕК разбира обема на двустранната търговия между Русия и страните от ЕС, който е съществувал през миналата година, но сега е невъзможен поради официалните санкции.

Очакванията на ЕК са, че новите санкции ще засегнат руския внос в Съюза на стойност 7 млрд. евро. Ограниченията върху доставките от Русия се оценяват общо на близо 90 млрд. евро.

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

ЕС предлага осми пакет от санкции, с който Русия "да си плати" за ескалацията в Украйна

С нови забрани за внос на руски продукти блокът лишава Москва от 7 млрд. евро приходи

Отбелязва се, че преди новия кръг от санкции Европейската комисия е оценявала обема на рестрикциите върху износа на стоки и технологии за Русия на 24,8 млрд. евро, а сега - на почти 30 млрд. евро.

ЕК допълва и че загубите вследствие на ембаргото върху износа на услуги от блока за Русия възлизат на 3 млрд. евро.

Миналата седмица страните членки на ЕС постигнаха съгласие по осмия пакет от санкции. В него се предвижда удължаване на срока на персоналните санкции, както и въвеждане на забрана за транспортиране на петрол до трети държави по море на цена, надвишаваща все още неустановена граница. Мярката ще влезе в сила от декември, а за петролните продукти - от февруари догодина.

ЕС даде първоначална зелена светлина на новите санкции срещу Русия

ЕС даде първоначална зелена светлина на новите санкции срещу Русия

Окончателното одобрение на осмия санкционен пакет се очаква следващата седмица

Ограничения ще се прилагат и за вноса на готови стоманени продукти, машини, превозни средства, химикали и материали за производство на бижута, които не са изработени от злато.

Забранява се и предоставянето на консултантски, правни и ИТ услуги на руски дружества, износът за Русия на електронни компоненти, подходящи за оръжия, и технически продукти, използвани в авиацията, както и предоставянето на онлайн портфейли за криптовалута на руски физически и юридически лица.